Nieuwsbrief mei 2019

14 mei 2019
ltr.162.fpkhinkstapsprong.webp
Podiumkunstenaars eerlijk betalen?
Hoe wordt fair pay in de podiumkunsten in de praktijk gebracht? Het is een van de belangrijkste onderwerpen van dit moment. Onderzoeker Henk Vinken en adviseur Philip Geelkerken reflecteren op de stappen die nu gezet worden met de Fair Practice Code. Als relatieve buitenstaanders houden ze de sector een spiegel voor. Ze pleiten voor een solidaire sector, scherp toezicht en een eerlijke overheid.
Lees het artikel over fair practice in het magazine ‘Hink/stap/sprong’. Hierin blikt het Fonds Podiumkunsten terug op 2018 en kijkt vooruit naar de toekomst. In het magazine vind je ook: uitgelichte projecten uit 2018, een gesprek tussen Eric de Vroedt en Eva Middelhoff over de kloof tussen de stad en de regio, de matchmakers in de cultuur en de vruchten van internationale promotie door Dutch Performing Arts.
Vooruitblik beleidsperiode 2021 - 2024
Het Fonds Podiumkunsten organiseert drie bijeenkomsten op 20, 21 en 24 juni 2019 van 10.00 tot 13.00uur. Tijdens de bijeenkomsten presenteren wij op hoofdlijnen de koers van het Fonds voor de periode 2021-2024. In het bijzonder zullen wij daarbij stilstaan bij de (voorlopige uitgangspunten van de) meerjarige regelingen.
De koers van het Fonds Podiumkunsten wordt in sterke mate bepaald door de uitgangspuntenbrief van minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). Deze zal op 11 juni aanstaande worden gepubliceerd. Kort daarna gaan wij het land in om onze beleidsuitgangspunten toe te lichten.
Op onze website meer informatie over de bijeenkomsten en de mogelijkheid tot aanmelding.
ltr.162.desubsidiwijzer.webp
De subsidiewijzer helpt je verder
Het Fonds Podiumkunsten heeft verschillende subsidieregelingen. Naast de meerjarige activiteitensubsidie zijn er onder andere regelingen voor projectsubsidies, subsidies voor programmering podia en festivals en internationaliseringssubsidies. Om nieuwe en bestaande aanvragers wegwijs te maken binnen onze diverse regelingen hebben wij een subsidiewijzer ontwikkeld. Benieuwd bij welke regeling jouw project of activiteitenprogramma het beste aansluit? Maak gebruik van de subsidiewijzer op onze website.
ltr.162.samsara.webp
Dansvoorstelling 'Samsara' met een bijdrage van het programma urban projecten
Choreografe Cheroney Pelupessy maakte haar eerste dansvoorstelling 'Samsara' met een bijdrage van het programma urban projecten van het Fonds Podiumkunsten. 'Samsara' ging vorige maand in première in Utrecht en is geselecteerd voor het Amsterdam Fringe Festival in september.
Met de hulp van de matchmaker in haar stad Utrecht vroeg Cheroney voor het eerst subsidie aan bij een cultuurfonds. We spraken Cheroney over de rol van de matchmaker bij de subsidieaanvraag voor haar eerste dansvoorstelling. Bekijk de video op onze website.
Foto: Anja Beutler
Foto: Anja Beutler
Nederlands werk uitgelicht voor internationale programmeurs
Fondsprogramma Dutch Performing Arts werkt samen met tal van festivals voor de organisatie van internationale bezoekersprogramma’s. Tijdens een meerdaags bezoek aan een Nederlands dans-, theater- of muziekfestival maken internationale programmeurs kennis met Nederlands werk.
Op uitnodiging van het festival nemen programmeurs deel aan een op maat gemaakt programma. Zij bezoeken een selectie van Nederlandse voorstellingen, maken kennis met Nederlandse kunstenaars en andere podiumkunstprofessionals, zien pitches en nemen deel aan speeddates en andere netwerkgelegenheden. Tot en met de zomer vinden er maar liefst elf internationale bezoekersprogramma's plaats op verschillende festivals in Nederland. Met de organisatie van internationale bezoekersprogramma's en andere activiteiten vergroot Dutch Performing Arts de zichtbaarheid van Nederlandse podiumkunsten in het buitenland.
Foto: Anthony Donkers
Foto: Anthony Donkers
Speeddaten tijdens New Skool Rules
Van 17 tot en met 19 mei vindt de zevende editie plaats van New Skool Rules in Rotterdam. New Skool Rules is een internationale urban muziek conferentie met onder andere seminars, concerten en speeddate sessies.
Op vrijdag 17 mei is er om 14.00uur een speeddate sessie met verschillende fondsen. Onze subsidiecoördinator Soraya Ruijg is aanwezig om je bekend te maken met de financieringsmogelijkheden van het Fonds Podiumkunsten.
Daarnaast praat onze secretaris muziek Floris Vermeulen mee tijdens de paneldiscussie over de ontwikkeling van de urban scene. De succesen en uitdagingen van de urban scene in Nederland worden besproken.

online versie

Beeld: © David Rama
Beeld: © David Rama
Nieuwsbrieven 22 november 2023

Nieuwsbrief november 2023

Beeld: © Ailime via Getty Images
Beeld: © Ailime via Getty Images
Nieuwsbrieven 20 oktober 2023

Nieuwsbrief oktober 2023

ltr.213.informatiebijeenkomstenmeerjarigesubsidi.webp
Nieuwsbrieven 15 september 2023

Nieuwsbrief september 2023

Beeld: © Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Beeld: © Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Nieuwsbrieven 23 juni 2023

Nieuwsbrief juni 2023

Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Nieuwsbrieven 19 mei 2023

Nieuwsbrief mei 2023

Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Nieuwsbrieven 21 april 2023

Nieuwsbrief april 2023