Nieuwsbrief januari 2020


16 januari 2020

Slagwerker Dominique Vleeshouwers onderscheiden met Nederlandse Muziekprijs

“Wij muzikanten, artiesten, of kunstenaars, hebben misschien wel een talent gekregen om de wereld door een andere bril te zien, en mogen dit delen met de mensen om ons heen. Kunst kan inspireren, motiveren, en het kan mensen de ogen doen openen, en dat is waarom ik het graag doe.” Aldus Dominique Vleeshouwers, die de Nederlandse Muziekprijs ontving uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De uitreiking vond plaats op zaterdag 18 januari 2020 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Start nieuwe groep Fast Forward 2

Zeven Nederlandse podiumkunstenaars krijgen de kans om hun grenzen in het buitenland te verleggen. Het Geluid Maastricht, Sevdaliza, Stephen Shropshire, Ensemble Klang, Jorinde Keesmaat, Lisa Verbelen/BOG en Pia Meuthen/Panama Pictures doen mee aan de tweede editie van Fast Forward. Een fondsinitiatief dat makers de mogelijkheid biedt om een internationale samenwerking aan te gaan. Samen met een groep verkenners selecteerde intendant Viktorien van Hulst het afgelopen jaar zeven makers.
Viktorien van Hulst: “De voorgedragen makers vertegenwoordigen een divers palet van genres. Zij staan allen op een kruispunt in hun ontwikkeling. Ik verwacht dat het Fast Forward programma een mooie impuls aan hun carrière geeft. Niet alleen investeren we zo in hun ontwikkeling, maar ook in hun praktijk.”

Jeangu Macrooy, The Kik en Klangstof zetten volgende stap met Upstream: Music

Het Fonds Podiumkunsten heeft drie nieuwe Upstream: Music projecten gehonoreerd. Zanger en songwriter Jeangu Macrooy, de Nederlandstalige bietband The Kik en Amsterdamse formatie Klangstof zetten hiermee de volgende stap in hun carrière.
Vorig jaar werd op Eurosonic Noorderslag onze regeling Upstream: Music gelanceerd. Deze regeling biedt artiesten de kans om te investeren in de ontwikkeling van hun carrière. Eerder ontvingen onder andere soulzanger Steffen Morrisson, producer en muzikant Thomas Azier en singer-songwriter Blaudzun een bijdrage vanuit Upstream: Music.

Open call: culturele verkenningsreis naar Marokko

Podiumkunstenaars en programmeurs kunnen tot en met 10 februari een aanvraag indienen om deel te nemen aan een interdisciplinaire verkenningsreis naar Marokko, die zal plaatsvinden van 24 t/m 28 maart 2020.
Het programma bestaat onder andere uit bezoeken aan musea, ateliers, werkplaatsen, theaters, festivals en podia voor beeldende kunst, design, muziek en dans. Het programma bevat collectieve onderdelen, maar zal ook voor een deel worden toegespitst op de verschillende disciplines dans, muziek en theater.

Programmeringspraktijken podia onderzocht

Programmeren is een verhaal vertellen. Podia zoeken continu de balans tussen het aanbod dat ze willen laten zien, de verdienmogelijkheden en financiële risico’s, en het publiek in hun omgeving. Dat beeld ontstaat uit een onderzoek door HTH Research naar de programmeringspraktijk van schouwburgen en concertzalen in Nederland. De onderzoekers bevroegen podia verspreid door het land over hun programma, de financiering daarvan en het publieksbereik. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Fonds Podiumkunsten.

Veelgestelde vragen: Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en Code Diversiteit & Inclusie

Overweegt u een aanvraag in te dienen voor een meerjarige festivalsubsidie of meerjarige productiesubsidie voor de periode 2021-2024? Wekelijks krijgt het Fonds nieuwe vragen binnen. Onder andere over de beoordeling van de Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en Code Diversiteit & Inclusie. Al deze vragen vindt u terug op onze webportal bij het onderdeel ‘Veelgestelde vragen producerende instellingen’, onder het kopje ‘NIEUW’. Bekijk de veelgestelde vragen op meerjarig.fondspodiumkunsten.nl.

Deadlines

online versie

Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
nieuwsbrief 19 mei '23

Nieuwsbrief mei 2023

Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
nieuwsbrief 21 apr '23

Nieuwsbrief april 2023

Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
nieuwsbrief 17 mrt '23

Nieuwsbrief maart 2023

nieuwsbrief 17 feb '23

Nieuwsbrief februari 2023

Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 20 jan '23

Nieuwsbrief januari 2023

Ronald Snijders met Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
Ronald Snijders met Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 16 dec '22

Nieuwsbrief december 2022

Foto: Ronald Snijders | © Raul Neijhorst
Foto: Ronald Snijders | © Raul Neijhorst
nieuwsbrief 14 nov '22

Nieuwsbrief november 2022

Beeld: © Joshua Hoehne via Unsplash
Beeld: © Joshua Hoehne via Unsplash
nieuwsbrief 21 okt '22

Nieuwsbrief oktober 2022

Mathieu Wijdeven met juryvoorzitter Els Van Steenberghe | foto: © Eric Kampherbeek
Mathieu Wijdeven met juryvoorzitter Els Van Steenberghe | foto: © Eric Kampherbeek
nieuwsbrief 23 sep '22

Nieuwsbrief september 2022

Ronald Snijders en Viktorien van Hulst tijdens het InJazz-festival | Foto: © Karen van Gilst
Ronald Snijders en Viktorien van Hulst tijdens het InJazz-festival | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 22 jul '22

Nieuwsbrief juli 2022

meer