Winnaars Nederlandse Dansdagen

09 oktober 2017
Choreograaf Shailesh Bahoran heeft tijdens de 20e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017 ontvangen. Aan de stimuleringsprijs is een geldbedrag van € 12.000 verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2018 tijdens het festival in première gaat.
De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, in 2007 in het leven geroepen, is een landelijke stimuleringsprijs voor een talentvolle maker. Uit het juryrapport: “Shailesh Bahoran laat naar eigen zeggen zien “wat het is om een winner te zijn”. Met integriteit en respect benadrukt hij de kracht van eigenheid. De jury is zowel persoonlijk geraakt door de wijze waarop Bahoran zijn eigen talent en die van zijn danser samen brengt, als door de bevlogenheid waarmee hij dit doet. De jury kijkt uit om het werk te ervaren tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2018.”

Bahoran ontving de subsidie Nieuwe Makers van het Fonds Podiumkunsten.
Foto Steven Tips
Foto Steven Tips
Jong publiek
Choreograaf Gaia Gonnelli is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. De prijs heeft als doel de innovatie van dans voor een publiek tussen 4 -18 jaar in Nederland te stimuleren.
Foto Moon Saris
Foto Moon Saris
Internationalisering
ISH heeft met de voorstelling IGNITE (choreografie Shailesh Bahoran) de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Internationalisering 2017 gekregen. De prijs is bestemd voor een dansvoorstelling met de grootste internationale potentie.
Foto Jochem Jurgens
Foto Jochem Jurgens
VSCD Oeuvreprijs
Meesterchoreograaf Hans van Manen (1932) heeft tijdens het festival de VSCD Oeuvreprijs in ontvangst mogen nemen. Uit het juryrapport: “Al ruim zestig jaar creëert Hans van Manen baanbrekende choreografieën waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland. Zijn invloed is onuitwisbaar. Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt. [...] De heldere lange lijnen die doorbroken worden, zoals het onweer op een zonovergoten dag, herkent iedereen als het werk van deze ware meesterchoreograaf.”
Foto Jochem Jurgens
Foto Jochem Jurgens
Zwanen
Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, heeft de Gouden Zwaan ontvangen voor de grote bijdrage die hij met zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De winnaar van de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2017' is Midnight Raga van Nederlands Dans Theater (NDT) (choreografie Marco Goecke). Danseres Imre van Opstal kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2017’ voor haar rol in Salt Womb van Nederlands Dans Theater (Sharon Eyal & Gai Behar).
Foto Bryndis Brynjolfsdottir
Foto Bryndis Brynjolfsdottir
Foto Rahi Rezvani
Foto Rahi Rezvani
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen