Wat verandert er binnen de regelingen in 2021?

27 november 2020
Volgend jaar gaat de beleidsperiode 2021-2024 in. Dit en vorig jaar stonden in het teken van de voorbereidingen hierop. Het Fonds ging veelvuldig in gesprek met de podiumkunstensector, organiseerde bijeenkomsten en zette onderzoeken uit om het beleid en de regelingen vorm te geven. De nieuwe beleidsperiode brengt een aantal veranderingen met zich mee in onze subsidieregelingen.
De wijzigingen op een rij:

De regeling internationale uitwisselingsprojecten wordt vervangen door de regeling internationale co-productie.

Binnenkort kunnen producerende instellingen – (muziek)theatergroep, ensemble of dansgroep, en festivals en podia – een aanvraag indienen voor een internationale co-productie. Deze regeling vervangt de huidige regeling internationale uitwisselingsprojecten en gaat van start in het voorjaar 2021.

Een nieuwe subsidie voor internationale promotie

In het voorjaar starten we met de regeling gericht op Internationale promotie. We gaan een call organiseren voor producerende instellingen die een bijdrage kunnen krijgen voor hun internationale activiteiten. De middelen zijn niet bedoeld voor producties, maar zijn gericht op netwerkvorming, promotie et cetera. Doel is dat instellingen gedurende langere tijd kunnen investeren in hun internationale positie.

Productiesubsidie, opdracht compositie en internationalisering: geen herhaalaanvragen bij afwijzing

Vanaf 2021 vervalt bij de productiesubsidie, opdracht compositie of libretto en internationalisering de mogelijkheid om een afgewezen aanvraag opnieuw in te dienen. Door het sterk gegroeide aantal aanvragen dat een tweede keer werd ingediend, werd het aantal aanvragen dat direct de eerste keer wordt gehonoreerd lager. Dit geeft aanvragers extra werk en onzekerheid. Het Fonds gaat extra ondersteuning bieden aan onervaren aanvragers, om hen beter in staat te stellen in één keer een kansrijke aanvraag in te dienen. Conceptaanvragen voorleggen aan onze subsidieconsulenten vóór het indienen moedigen we aan.

De regeling incidentele concerten popmuziek vervalt

De afgelopen periode hebben we geconstateerd dat de kring van aanvragers waarvoor de regeling oorspronkelijk was bedoeld, steeds kleiner is geworden. Tegelijk is het aantal professionele poppodia dat het Fonds met de andere programmeringssubsidies ondersteunt flink gegroeid. Met ingang van 1 januari 2021 vervalt de regeling incidentele concerten popmuziek, en voegen we de middelen toe aan het budget voor de Podiumstartregeling. Het geld blijft ten goede komen aan popmuziek. In de loop van 2021 zal het Fonds een geheel nieuwe Programmeringsregeling uitwerken, waar de ondersteuning van poppodia een onderdeel van is.

Indiendata 2021
Er zijn verschillende rondes per regeling. Hier staat een overzicht van alle regelingen met de uiterste indiendata.

COVID-19 aanpassingen
Naast deze aangescherpte regelingen hebben we de steunmaatregelen in het kader van COVID-19 aangepast om de komende tijd podiumkunstenaars zo goed mogelijk te ondersteunen. In januari 2021 volgt er meer info op onze website over de COVID-19 aanpassingen.
Foto: Bart Grietens
Foto: Bart Grietens
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023