Voormalige ‘nieuwe makers’ in de prijzen tijdens Nederlandse Dansdagen 2022

06 oktober 2022
Dietrich Pott | Foto: © Thijs Huizer
Dietrich Pott | Foto: © Thijs Huizer

Op vrijdag 30 september zijn de VSCD Dansprijzen, beter bekend als ‘de Zwanen’, uitgereikt tijdens het gala van de Nederlandse Dansdagen 2022. Meerdere prijzen werden toegekend aan choreografen die eerder werden ondersteund met een nieuwe makers-subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Daar zijn we erg trots op.
Dalton Jansen ontving een Jonge Zwaan voor zijn jeugdproductie Birds, gemaakt voor productieplatform DOX. Dietrich Pott kreeg eveneens een Jonge Zwaan voor zijn rol in B-Boy XL van Maas theater en dans. Simon Bus won de Innovatieprijs.

De Jonge Zwanen voor de meest indrukwekkende jeugddansproductie en -prestatie werden dit jaar op initiatief van het jeugddansveld voor het eerst uitgereikt. Ook de Innovatieprijs, waarbij de winnaar €25.000,- ontvangt voor het uitwerken van een nieuwe voorstelling, werd onlangs in het leven geroepen.

De Gouden Zwaan, die niet elk jaar wordt toegekend, ging naar Lloyd Marengo. Hij behoort tot de eerste lichting hiphop-makers die projectsubsidie van het Fonds Podiumkunsten ontving. Hij kreeg de Gouden Zwaan als waardering voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse dans en zijn rol als wegbereider voor de hiphop-gemeenschap.

Aan alle winnaars: van harte gefeliciteerd!

Over de regeling nieuwe makers
De nieuwe makers-regeling biedt beginnende makers de kans om zich in een traject van maximaal twee jaar te ontwikkelen in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Meer informatie over de regeling vind je hier.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen