Toonzetters met saxofonist Benjamin Herman

22 november 2018
nws.880.saxofonistbenjaminherman.webp

Op 9 november ging Benjamin Herman in de serie Toonzetters op een onorthodoxe manier op zoek naar muziektalent. Herman is dit jaar vijftig geworden, hij staat al sinds zijn dertiende op het podium, is wereldwijd bekend als jazzmusicus maar nog altijd weet de saxofonist niet precies waar zijn muzikale talent vandaan komt. Hoe zit dat bij anderen, vraagt hij zich af.
Het Benjamin Herman Trio - met bassist Thomas Pol, drummer Joost Patocka, en Herman zelf - zet samen met virtuoos pianist Chris Muller de toon in een jazzy zoektocht naar talent. Is talent te herkennen? Hoeveel talent is nodig om geniale muziek te kunnen maken? Neuropsycholoog Erik Scherder neemt het publiek mee in een door jazzmuziek begeleid wetenschappelijk avontuur naar de zichtbaarheid van talent in het brein. Filosoof en schrijver Alicja Gescinska vertelt wat muzikaal talent met iemands leven doet. Met presentator en jazzliefhebber Winfried Baijens.

Bekijk het programma terug in onderstaande video.
Benjamin Herman (1968) is een wereldwijd bekend jazzmusicus. Hij speelt met jonge muzikanten van over de hele wereld en is altijd op zoek naar nieuw muzikaal talent. Op zijn twaalfde kreeg hij zijn eerste saxofoon en binnen drie maanden stond hij al op het podium. Met inmiddels twintig solo albums en negentien albums met New Cool Collective op zijn naam plus tientallen samenwerkingen in alle mogelijk muzikale richtingen is hij één van de meest productieve muzikanten van zijn generatie.

Alicja Gescinska is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Dit jaar kwam haar boek Thuis in muziek uit waarin ze uiteenzet hoe muziek een zeer fundamenteel deel van ons leven uitmaakt.

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich o.a. bezig met de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen.

Winfried Baijens is journalist en radio/televisie presentator.

In de serie TOONZETTERS onderzoekt De Balie samen met toonaangevende artiesten een muzikaal fenomeen vanuit een maatschappelijke, sociologische of filosofische invalshoek. Eerdere TOONZETTERS waren Typhoon, de Duitse zanger en producer Shantel en wereldberoemd violist Liza Ferschtman.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen