Tegemoetkoming podia, meerjarige instellingen en nieuwe makers

16 juni 2020
In mei maakte het kabinet bekend hoe het steunpakket van 300 miljoen euro voor de culturele sector wordt verdeeld. Het Fonds Podiumkunsten heeft zelf aanvullend 3,25 miljoen euro gereserveerd om (pop)podia, met een regionale functie en een landelijk belang, te compenseren met steun voor het opstarten van de programmering in september.
Extra ondersteuning voor meerjarige instellingen
Instellingen met een meerjarige activiteiten- of festivalsubsidie 2017-2020 komen in aanmerking voor een extra subsidie op basis van de door de minister vastgestelde rekenregel. Het ministerie van OCW heeft hiervoor in totaal 24.059.800 euro beschikbaar gesteld. Het subsidie is niet aan te vragen; deze wordt automatisch berekend en zo spoedig mogelijk overgemaakt naar de betreffende instellingen. De instellingen en/of gezelschappen die het betreft ontvangen hierover deze week bericht. Kijk hier voor meer informatie.

Extra ondersteuning voor grote podia en concertzalen
Podia met een cruciale rol in de landelijke infrastructuur kunnen vanaf 29 juni 2020 een aanvraag indienen voor subsidie. Het betreft in de eerste plaats podia die SRP-subsidie ontvingen in 2018-2019 of ontvangen in 2020-2021 alsmede zestien grote poppodia. De regeling staat ook open voor podia op plekken waar geen vergelijkbaar podium in de buurt is. Subsidie wordt verstrekt op basis van de door de minister vastgestelde rekenregel. Het ministerie van OCW heeft hiervoor maximaal 29 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het subsidie is nadrukkelijk bedoeld als verdubbeling van een aanvullende financiële bijdrage van een gemeente of provincie aan de podiuminstelling. Kijk hier voor meer informatie.

Het loket voor de regeling Podia COVID-19 gaat open op maandag 29 juni 2020 om 9.00 uur. Het loket sluit op vrijdag 10 juli 2020 om 17.00 uur.

Aanvullende middelen van het Fonds voor (pop)podia
Het Fonds maakt ook aanvullende subsidie beschikbaar voor de ondersteuning van SKIP- en kernpodia. Podia zijn inmiddels voorzichtig gestart met hun programmering. Door de beperkte capaciteit levert dit veelal een tekort op. Het Fonds heeft hiervoor 3,25 miljoen vrijgemaakt en voegt dit toe aan het reguliere budget voor dit doel.

Om die reden wijzigt het Fonds met ingang van 1 september 2020 de wijze waarop deze podia worden ondersteund. Ten opzichte van de huidige situatie verhoogt het Fonds de bijdrage in het tekort van Nederlands aanbod tot maximaal 100% met een maximum subsidiebedrag per podium. Het doel is om de podia financiële ruimte te bieden om hun programmering op te starten en tegelijkertijd redelijke gages mogelijk te maken. Meer informatie hierover volgt per separate mail aan de betreffende podia.

Tegemoetkoming nieuwe makers
Uit de extra middelen van het Rijk maakt het Fonds Podiumkunsten ook een bedrag van circa 900.000 euro vrij voor makers die op dit moment een nieuwemakers-traject doorlopen dat het Fonds ondersteunt. Met deze aanvullende subsidie kunnen zij wijzigingen in het traject als gevolg van de coronamaatregelen opvangen. Denk daarbij aan verlenging van trajecten of investering in aanpassing van de activiteiten. Begin juli krijgen de aanvragers van deze trajecten hierover een bericht.
Foto: Jimke Joling
Foto: Jimke Joling
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023