Sluiting van het inreisloket

14 oktober 2022
Foto: © shawnanggg via Unsplash
Foto: © shawnanggg via Unsplash

Onlangs sloot het Fonds Podiumkunsten het inreisloket. Met de regeling konden kunstenaars onder strikte voorwaarden een ontheffing van het inreisverbod aanvragen, dat in verband met COVID-19 vanaf de herfst van 2020 werd ingevoerd. In totaal werden er 1.189 aanvragen behandeld, waarvan 848 aanvragen in de periode 2020-2021 en 341 aanvragen in 2022.
Over het inreisloket
De COVID-beperkingen voor internationale reizigers raakten talloze kunstenaars die naar Nederland moesten reizen om te werken. Via het inreisloket konden kunstenaars uit alle disciplines een ontheffing van het inreisverbod aanvragen als het noodzakelijk was om ter plaatse te zijn voor een activiteit met een bijzonder belang.

Het Fonds beoordeelde de ontvangen aanvragen en verstrekte ontheffingsverklaringen, waar nodig in overleg met andere cultuurfondsen. Ook beantwoordden we allerlei vragen over de inreismogelijkheden van kunstenaars.

In lijn met de beperkingen
Het aantal ingediende aanvragen weerspiegelde de COVID-beperkingen die op dat moment golden. Er was bijvoorbeeld sprake van een grote piek toen festivals in 2021 weer door leken te gaan. Met de komst van vaccins en versoepelingen daalde het aantal aanvragen weer.

Het inreisverbod verviel op 17 september 2022. Daarmee komt er ook een einde aan de uitvoering van deze regeling.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen