Shortlist Toneelschrijfprijs 2020 bekend

10 juni 2020
Anna Carlier, Vincent van der Valk & Casper Vandeputte, Bastiaan Vandendriessche en Jibbe Willems zijn genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020. Deze onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen jaar. De prijs wordt dit najaar voor de 33ste keer uitgereikt.
De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2020 bestaat uit Judith de Rijke (voorzitter), Rashif El Kaoui en Els Van Steenberghe. Zij kozen dit jaar uit 53 inzendingen de beste teksten die tussen 1 april 2019 en 31 december 2019 voor het eerst werden opgevoerd.

De genomineerde teksten voor de Toneelschrijfprijs 2020 zijn:

‘Hertenleer’ van Anna Carlier


‘Immens’ van Vincent van der Valk & Casper Vandeputte;


‘Ode aan Buldegart’ van Bastiaan Vandendriessche;


‘De Poolse bruid’ van Jibbe Willems.

nws.1099.genomineerden.webp
nws.1099.test.webp
Greep uit het juryrapport
De jury licht de selectie als volgt toe: “De nominaties voor de Toneelschrijfprijs getuigen dit jaar van een bijzondere eigenheid. In ‘Hertenleer’ belanden we in een post-apocalyptisch tijdperk en worden we uitgedaagd om na te denken over een toekomst waarin de natuur, zo lijkt het, de wereld terug heeft opgeëist. Anna Carlier schetst met deze poëtische en dichterlijke tekst een even teder als gruwelijk wereldbeeld, vanuit een hoogst origineel uitgangspunt.

‘Ode aan Buldegart’ is een oproep om het wilde, het woeste, het vleselijke en lelijke te koesteren en omarmen. Een kleurrijke tekst rijk aan verbeelding, schwung, humor en levenslust waarin Bastiaan Vandendriessche ons laat vallen voor twee giganten die elkaars groteske, afzichtelijke werkelijkheid adoreren en de lezer daar weerloos in meeslepen.

Bij ‘Immens’ worden we als lezer meegetrokken in een tekst die samen met ons denkt en graaft in het gedachtegoed van Friedrich Nietzsche. Casper Vandeputte en Vincent van der Valk zijn er wonderwel in geslaagd om rondom deze filosoof een actueel, vitaal en persoonlijk stuk te boetseren zonder daarbij uitleggerig of betweterig te worden. Bijgestaan door humor en relativering, en alles bezien vanuit de menselijke maat, reflecteren zij op Nietzsche en op deze tijd.

Jibbe Willems tenslotte schreef met ‘De Poolse Bruid’ een poëtische en pulserende wereld vol verlangen. Meegevoerd door Willems’ meanderende taal belanden we in een romantisch universum; een uniek (taal)bouwwerk waar twee beschadigde individuen bij elkaar thuiskomen en in rust en kracht verstrengelen. Als jury wisten we deze vier teksten, elk op hun beurt fris, doordacht en eigenzinnig, bijzonder te waarderen.”

Het volledige juryrapport wordt voorgelezen op de uitreiking van de Toneelschrijfprijs in september.

Toneelschrijfprijs
De Toneelschrijfprijs – ter waarde van € 10.000 – bekroont een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen jaar voor het eerst gespeeld werd en draagt bij aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst. Deze prijs is een initiatief van de Taalunie, Vlaanderen, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van deAuteurs en het Fonds.

De Toneelschrijfprijs wordt afwisselend door Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds/Fonds Podiumkunsten georganiseerd. Teksten die in 2020 in première gingen of gaan, kunnen worden ingezonden voor de Toneelschrijfprijs 2021. Dan ligt de organisatie in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.

De uitreiking
De Toneelschrijfprijs wordt in september uitgereikt in samenwerking met het Vlaams TheaterFestival. Vanwege de coronacrisis is nog niet bekend hoe de prijsuitreiking eruit zal komen te zien, maar hierover zal in de loop van de zomer meer bekend worden gemaakt.

Vertaling

Dit jaar leest opnieuw een extern jurylid mee. In het kader van een promotietraject voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature – krijgt een van de genomineerde teksten een literaire vertaling in het Frans. Welke tekst dat is, wordt tegelijk met de winnaar bekendgemaakt in september.
nws.1099.toneelschrijfprijs2020.webp
nws.1099.logos.webp
nws.1099.logoliraauteurstheaterfestival.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen