Samenwerking tussen podia en culturele instellingen loont

24 januari 2019
Hoe kan de samenwerking tussen podia en culturele instellingen effectiever vorm krijgen? Op verzoek van de minister van OCW heeft het Fonds Podiumkunsten een tiental allianties van podia/festivals en producerende gezelschappen gevolgd. De monitoring is uitgevoerd door Kwink Groep.
Uit de monitoring valt op te maken dat het belang van de podiumkunsten aanzienlijk kan worden versterkt wanneer produceren en presenteren meer vervlochten raken. Dan moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

De kans op succes wordt groter als de samenwerking organisch tot stand is gekomen, er voldoende ruimte en tijd beschikbaar is om verwachtingen af te stemmen, ideeën te ontwikkelen en uit te proberen.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat er een goede afstemming is zowel met de overheden als tussen de overheden onderling. Daarmee moet worden voorkomen dat door tegenstrijdige opdrachten, te veel nadruk op meetbare output en verschillende verantwoordingseisen de innovatie wordt tegengehouden in plaats van gestimuleerd.


De opdracht van Kwink Groep is verleend naar aanleiding van het verzoek van de minister van OCW om “te onderzoeken hoe de makelaarsrol van podia (schouwburgen, concertzalen, festivals, e.d.) in relatie tot het gesubsidieerde aanbod en het publiek effectiever vorm kan krijgen dan nu het geval is. “ Concreet gaat het daarbij om het detecteren van ontwikkelingen die bottom-up leiden tot (nieuwe) allianties en vormen van samenwerking tussen podia (schouwburgen, poppodia, festivals, e.d.) en culturele instellingen (makers producenten) in (stedelijke) regio’s.”

De gevolgde allianties zijn: Het Nationale Theater, de fusie van Het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest, Internationaal Theater Amsterdam, Moving Futures, Parkstad Limburg Theaters, Plan, Rabo Open Stage en Rabo Next Stage, Station Noord, Theater Rotterdam, Zeelandia en Zeelandtheaters.

Met een aantal van de allianties worden momenteel afzonderlijke ontwikkeltrajecten gevolgd om te onderzoeken hoe de samenwerking verder kan worden verdiept en hoe eventuele obstakels weggenomen kunnen worden.

Het rapport is te lezen in onderstaande PDF.

Alle onderzoeken van het Fonds zijn te vinden onder het kopje publicaties.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023