Ronald Snijders wint Boy Edgarprijs 2022

23 juni 2022
nws.1316.injazzfondspodiumkunstenkarenvangilst230.webp

De jury van de Boy Edgarprijs 2022 heeft Ronald Snijders unaniem uitgeroepen tot winnaar van de prijs. De fluitist, componist en etnomusicoloog geldt al meer dan 50 jaar als vernieuwer in het jazzveld. De jury omschrijft hem dan ook als “pleitbezorger voor verbeelding en ambassadeur voor niet-aflatende nieuwsgierigheid”. Op 7 december neemt Snijders de prijs in ontvangst.
Een genereus musicus
De carrière van Snijders wordt gekenmerkt door veelzijdigheid. Door de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina te vermengen met jazz, funk en soul brengt hij een geheel eigen klankwereld tot leven. Ook als improvisator en vaandeldrager voor kaseko-muziek drukt hij zijn stempel op de ontwikkeling van jazz- en geïmproviseerde muziek in Nederland.

Het delen van kennis en inspiratie staat centraal in Snijders’ werk: al decennialang staat hij te boek als spilfiguur die generaties, culturen, luisteraars en spelers verbindt:

“Vanuit een sterke liefde voor zijn wortels, startende bij de muzikale erfenis van zijn vader, heeft Snijders een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen. De connectie met de jongere musici is voor hem essentieel. (...) Hij is een genereus musicus die ervoor zorgt dat ook andere musici kunnen stralen.” - Jury van de Boy Edgarprijs 2022

Bekendmaking en prijsuitreiking
De winst van Snijders werd officieel bekendgemaakt tijdens het InJazz-festival op 23 juni. Op 7 december wordt de prijs feestelijk uitgereikt in het Amsterdamse BIMHUIS. Daarbij wordt Snijders beloond met de Boy Edgarprijs, het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.

Over de Boy Edgarprijs
De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre.

Het selectieproces van de Boy Edgarprijs lag dit jaar voor het eerst in handen van het Fonds Podiumkunsten. Een open oproep bood ruimte voor zowel eigen aanmeldingen als nominaties van anderen, met 87 aanmeldingen tot gevolg. Daaruit werden in totaal 32 musici als kanshebber aangemerkt.

De uitreikingsavond wordt mede mogelijk gemaakt door Sena Performers en North Sea Jazz. Buma Cultuur financiert 50 procent van het prijzengeld. De jury van de Boy Edgarprijs 2022 bestond uit Cécile de Vos, Mike Bindraban, Bart Maris, Marieke Meischke, Maite Hontelé, Shishani Vranckx, Raluca Baicu en Adrie Braat.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen