Project Old Skool wint Code Culturele Diversiteit Award 2017

16 februari 2017
Winnaars van Project Old Skool, projectleider Angelo Martinus en rapper Babs Robles de Medina (foto: Henk Rougoor)
Winnaars van Project Old Skool, projectleider Angelo Martinus en rapper Babs Robles de Medina (foto: Henk Rougoor)

Project Old Skool van Stichting Gebouw 52 uit Eindhoven ontving gisteren in de Melkweg de CCD Award 2017. Projectleider Angelo Martinus nam de cheque van € 5000,- in ontvangst uit handen van jurylid Howard Komproe. De prijs is voor een instelling die of een project dat op het gebied van diversiteit een voorbeeldfunctie vervult voor het hele culturele veld.
De jury roemde het project om zijn originele aanpak waarin jong en oud en wit en cultureel divers Nederland samen rappen, graffiti spuiten en breakdancen. Ouderen krijgen respect voor een jonge cultureel diverse generatie maar ook voor de urban dance en street art. Het is een unieke cross over die veel waardering krijgt in de regio. Het schept verbinding tussen generaties en begrip over en weer voor elkaar.

Met name dit laatste gaf voor de jury de doorslag om Project Old Skool uit te roepen tot winnaar van de CCD Award 2017. De manier waarop wederzijdse vooroordelen worden getackeld bezorgde de jury kippenvel. Het geeft een antwoord op de polarisatie tussen zwart en wit, de verschillende generaties en de algehele verharding in het maatschappelijk debat.

De Publieksprijs ging naar het Ongekend Bijzonder Festival 2016. Een project in de vier grote steden waarin verhalen van vluchtelingen zijn vastgelegd samen met Nederlandse kunstenaars en artiesten. Niet alleen verbinden de bijzondere verhalen de vluchtelingen met Nederland, ze worden ook verankerd en voor iedereen toegankelijk gemaakt dankzij de samenwerking met gemeentelijke archieven. Ongekend Bijzonder kreeg 1693 stemmen van het publiek, net een paar meer dan het Van Abbemuseum, die met 1669 een eervolle vermelding kreeg van de jury.

De overige genomineerden waren Festival Mundial en Hamlet van Zepproducties die ook alle lof van de jury kregen. De jury bestaat, naast Howard Komproe uit Mavis Carrilho, Khalid Ouaziz, Manon Pattynama en Howard Komproe. Voorzitter van de jury is Mariëtte Hamer die afwezig was vanwege ziekte. Zij kijken in eerste instantie naar de diversiteit bij het Personeel, Programma, de Partners en het Publiek. Verder wordt er ingezoomd op het bereik, de maatschappelijke impact en in hoeverre er sprake is van een vernieuwend concept.

De genomineerden zijn geselecteerd uit vijftig best practices die gedurende het hele afgelopen jaar zijn verzameld. Vanuit die vijftig is eerst een longlist gemaakt van vijftien best practices waaruit door een adviescommissie vervolgens de vijf genomineerden zijn gekozen. De adviescommissie bestaat uit Paulo Martina, Tati Vereecken-Suwarganda, Ilias Zian, Noraly Beyer en John Serkei.

De eerste editie van de prijs werd gewonnen door Art-S-Cool, een kunstenaars-collectief uit de Haagse Schilderswijk. De theaterproductie Oumi+Mijn vader de Expat ontving de publieksprijs. De CCD Award is een initiatief van de Federatie Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijkscultuurfondsen. De uitvoering van de CCD Campagne waar de Award een belangrijk onderdeel van is, is in handen van binoq atana.

Meer informatie over de genomineerden en de publieksstem:
codeculturelediversiteit.com
nws.740.hr20170215374.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen