Prijswinnend Braziliaans theater in Nederland te zien

30 januari 2014
nws.429.ojardimthegardenjleonardomoreiramg7666kl.webp

De derde voorstelling binnen het programma Ervaar daar hier Theater is het Braziliaanse O Jardim.
In O Jardim (de tuin), de met prijzen overladen theatervoorstelling van het Braziliaanse gezelschap Cia Hiato, vormen de individuele, incomplete en imperfecte herinneringen van de dementerende vader Thiago, zijn ex-vrouw, zijn dochters en kleinkinderen een draaikolk van liefde, vervreemding, wanhoop en melancholie. Realistische en herkenbare emoties, want O Jardim is voor een groot deel gebaseerd op persoonlijke herinneringen van schrijver/regisseur Leonardo Moreira en de acteurs. Diverse verhaallijnen doorkruisen en overlappen elkaar, botsen soms en vormen een gelaagde werkelijkheid waarin ieder zijn eigen waarheid koestert. De kartonnen dozen waarmee de acteurs het toneel telkens opnieuw inrichten, symboliseren het geheugen, maar blijken soms ook dozen van Pandora. Sommige dingen kun je maar beter niet van elkaar weten…

Leonardo Moreira is dramaturg en regisseur bij zijn eigen gezelschap Companhia Hiato in São Paulo. Hij haalde zijn master dramaturgie aan de University of São Paulo. De nog jonge Moreira heeft alle prijzen die er in Brazilië en omstreken zijn te winnen inmiddels op zak.

Met O Jardim, zijn derde gelauwerde theatervoorstelling, kreeg Moreira maar liefst 19 nominaties en won hij in 2012 voor de tweede maal de Shell Award voor ‘Outstanding Author, naast de APCA Award voor ‘Outstanding Direction’, de Governor São Paulo State Award voor ‘Outstanding Play’, and de Paulista Cooperative Theater Award voor ‘Outstanding Author and Play’.

Kijk voor meer informatie op www.ervaardaarhier.nl
Speeldata
08 februari 2014 – Koninklijke Schouwburg, Den Haag
11 februari 2014 – Stadsschouwburg Groningen
13 februari 2014 – Stadsschouwburg Utrecht
19 februari 2014 – Rotterdamse Schouwburg
22 februari 2014 – Theaters Tilburg
24 februari 2014 – Stadsschouwburg Amsterdam
27 februari 2014 – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen