22 mei 2014

Pokon introduceert het CultuurStekkie


Onder het motto 'Kweek talent, koop een stekkie' start Pokon een bijzonder initiatief dat een nieuwe manier van doneren aan cultuur introduceert; CultuurStekkie. CultuurStekkie is in het leven geroepen om de ontwikkeling van nieuw talent in de cultuursector te stimuleren, te beginnen met de theatersector. Het eerste CultuurStekkie werd vandaag in de Tolhuistuin uitgereikt aan Marc van Warmerdam, directeur van Orkater.


“Nieuwe manieren zoeken om jong talent te laten groeien en bloeien, dat was het uitgangspunt toen een aantal bevlogen mensen uit de film- en theaterwereld en Pokon de koppen bij elkaar staken”, aldus Ben Scheer van Pokon. Het resultaat is een aansprekend product zonder winstoogmerk waardoor het publiek in de gelegenheid wordt gesteld bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuw talent. Het Fonds Podiumkunsten roept met het gedoneerde geld een prijs in het leven (CultuurStekkie) waarmee een getalenteerde (theater)maker een succesvolle voorstelling onder de aandacht van een groter publiek kan brengen.

Voor het Fonds Podiumkunsten is het de eerste keer dat op deze manier wordt samengewerkt met een private partij. "Dat een commercieel bedrijf als Pokon er van overtuigd is dat het grote publiek nieuwe talentvolle podiumkunstenaars een warm hart toedraagt, stemt bijzonder vrolijk. Het Fonds Podiumkunsten vervult daarom enthousiast de rol van koppelaar om van dit initiatief een succes te maken”, aldus Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten.

CultuurStekkie bestaat uit een nieuwe lijn van verschillende producten waarvan het eerste product een kruidenkweekset is, online te bestellen via cultuurstekkie.nl. De verkoopprijs is € 5 waarvan € 2,50 naar het Fonds Podiumkunsten gaat.

CultuurStekkie heeft een groep enthousiaste ambassadeurs; Jeroen Krabbé, Anna Drijver, Liz Snoijink, Marcel Musters, Hadewych Minis, Reinout Scholten van Aschat en Annet Malherbe.

Bekijk de foto's op onze Flickr-pagina >
7qjogLLnkX0
Foto: Jochem Jurgens
Foto: Jochem Jurgens
Lancering CultuurStekkie met o.a.: Henriëtte Post, Ben Scheer, Marc van Warmerdam, Hadewych Minis, Anna Drijver en Isolde Hallensleben
Lancering CultuurStekkie met o.a.: Henriëtte Post, Ben Scheer, Marc van Warmerdam, Hadewych Minis, Anna Drijver en Isolde Hallensleben

Eerlijk loon voor eerlijk werk: dat is waar fair pay als één van de pijlers van de Fair Practice Code voor staat. Om fair pay te kunnen realiseren, moeten podiumkunstinstellingen op zoek naar een nieuwe balans tussen omvang van producties, tijd en geld. In bijeenkomsten dit najaar gaan vertegenwoordigers van podiumkunstinstellingen op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Aan welke knoppen kunnen gezelschappen en ensembles draaien? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Een van de gehonoreerden Le Guess Who | Foto: Juri Hiensch
Een van de gehonoreerden Le Guess Who | Foto: Juri Hiensch
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Festival Deventer op Stelten
Foto: Festival Deventer op Stelten
Video: Robbie van Zoggel
Video: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto's: Marc Henri Queré

39 podia ontvingen van het Fonds Podiumkunsten de subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP). Met deze subsidievorm beoogt het Fonds de aansluiting tussen vraag en aanbod te verbeteren, de programmering van kwaliteitsaanbod te bevorderen en het publieksbereik te vergroten.

Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
meer