Podiumkunstenaars gezocht voor Olympisch cultureel programma

08 maart 2016
nws.672.brazilie500x375.webp

In de aanloop naar de Olympische Spelen vindt deze zomer een Nederlands cultureel programma plaats in Rio de Janeiro. Dutch Performing Arts zoekt hiervoor ervaren podiumkunstenaars die samen met Braziliaanse vakgenoten nieuw werk willen creëren in de disciplines muziek, dans en theater. Aanmelden kan nog tot en met 20 maart.
Nederland is een van de landen die door Brazilië is uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het Olympisch Cultureel Seizoen. De Nederlandse Cultuurfondsen, Dutch Performing Arts (namens het Fonds Podiumkunsten) en DutchCulture stellen het Nederlandse programma mede samen. Aan de Braziliaanse kant neemt het internationale podiumkunsten-festival TEMPO het voortouw. De organisatie werkt daarbij nauw samen met andere culturele festivals en -organisaties in Rio de Janeiro.

Het doel is om vernieuwende samenwerkingen tot stand te brengen tussen 10 Nederlandse en 10 Braziliaanse kunstenaars. Zij zullen gezamenlijk nieuw werk creëren, dat tijdens verschillende presentaties en een grootschalige evenement wordt gepresenteerd.

Aanmelden voor dit project
Dutch Performing Arts zoekt voor het project naar ervaren podiumkunstenaars. Beschikt u over een overtuigend portfolio in de disciplines muziek, dans of theater? Dan kunt u zich aanmelden bij Anja Krans, via a.krans@dutchperformingarts.nl. Stuur uw Engelstalige cv, een korte motivatie (max. 200 woorden, in het Engels) en de beschrijving van het 'idee' dat u zou willen uitvoeren met een nog onbekende vakgenoot in Brazilië (max. 200 woorden). Het is belangrijk dat u van 11 tot en met 31 juli 2016 in Brazilië kunt verblijven. Reageer alleen als u in deze periode gegarandeerd beschikbaar bent.

Selectieprocedure
Uit de aanmeldingen voor muziek, theater en dans wordt een voorselectie gemaakt van negen podiumkunstenaars, drie in elke discipline. Zij worden voorgesteld aan de partners in Brazilië. De programmeurs uit Nederland en Brazilië bekijken vervolgens welke combinatie van makers volgens hen de meest vruchtbare samenwerking oplevert. In elke discipline wordt één maker geselecteerd om deel te nemen aan het programma.

Verblijf en vergoeding
Het programma vindt plaats van 11 tot en met 31 juli, in de aanloop naar de Olympische Spelen. Deelnemers verblijven de volle 20 dagen in Rio en werken daar gezamenlijk aan projecten. Ze ontmoeten elkaar regelmatig tijdens groepsbijkomsten om de voortgang van hun projecten te bespreken.

Iedere maker ontvangt een vergoeding van € 2.000 euro (incl. btw) én een per diem voor maaltijden, drank en vervoerskosten. Daarnaast worden ook de reis en het verblijf betaald. Iedereen heeft minimaal een eigen slaap- en badkamer in één van de drie ‘residenties’ in de buurt Humaita. Sommigen delen de ruime huiskamer en keuken.

Het project is niet voor beginnende makers die net zijn afgestudeerd. Ook duo's of groepen kunnen zich niet aanmelden; het gaat om individuele podiumkunstenaars (die wel lid mogen zijn van een groep).
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023