Peter Adriaansz winnaar Matthijs Vermeulenprijs 2015

10 juni 2015
nws.595.peteradriaansz500x375.webp

Componist Peter Adriaansz is door een vakjury unaniem verkozen als winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2015. Hij krijgt de prijs voor zijn compositie 'Scala II'. Het vijftien minuten durende werk is geschreven voor Slagwerk Den Haag en pianist Ralph van Raat. De prijs wordt in het najaar van 2015 uitgereikt tijdens Dag in de Branding in Den Haag.
Uit het juryrapport: "Met 'Scala II' is gekozen voor een originele compositie die een zeldzaam raffinement vertoont, en van zeer hoog niveau is. 'Scala II' is een voltreffer binnen het eigenzinnige oeuvre van Peter Adriaansz."

"Adriaansz is als componist bekend met slagwerk, maar onttrekt zich in ‘Scala II’ aan het gangbare idioom van slagwerk en piano. Daarmee weet hij een geheel nieuwe klankwereld tot leven te wekken. Het werk heeft de potentie aansluiting te vinden bij een grote groep luisteraars en is daarmee volgens de jury grensoverschrijdend en toegankelijk tegelijkertijd. Peter Adriaansz heeft met ‘Scala II’ een bijzondere artistieke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de hedendaagse muziekpraktijk. Als pleitbezorger van de hedendaagse gecomponeerde muziek is hij voorbeeld stellend voor nieuwe generaties componisten."

‘Scala II’ is hier te beluisteren:


Peter Adriaansz
Peter Adriaansz werd in 1966 in Seattle (VS) geboren. Hij studeerde compositie aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, alwaar hij onder meer les had van Louis Andriessen, Brian Ferneyhough en Peter-Jan Wagemans. In 1994 voltooide hij zijn studie met onderscheiding.

Adriaansz’ muziek kenmerkt zich door een systematische, op onderzoek gerichte benadering waarin klank, vorm en hoorbare wiskunde tot de voornaamste ingrediënten behoren. Sinds 2005 valt ook een toenemende interesse in flexibiliteit, variabele vormen en – vooral – microtonale reflectie in zijn werk waar te nemen.

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van € 20.000, wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.

De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2015 bestond uit Maarten van Boven (directeur Muziekgebouw aan ’t IJ), Pablo Cabenda (journalist voor o.a. De Volkskrant), Mark Delaere (musicoloog, voormalig artistiek directeur festival Transit) en Jurjen Hempel (dirigent). Voorzitter van de jury was Willemijn Mooij (manager muziek bij NPO Radio 4).

Eerdere prijswinnaars van de Matthijs Vermeulenprijs waren onder anderen Jan van der Putte (Kagami-Jishi), Richard Rijnvos (Die Kammersängerin), Boudewijn Tarenskeen (Mattheus Passie), Michel van der Aa (One), Peter-Jan Wagemans (Moloch), Dick Raaijmakers (Der Fall/Dépons en Die glückliche Hand – Geöffnet) en Louis Andriessen (De Staat).
nws.595.scalaii.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen