Open oproep Van Doesburghuis Parijs

01 september 2017
nws.766.doesburghuis.webp

De Nederlandse publieke cultuurfondsen – het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Podiumkunsten, Filmfonds en Letterenfonds* - bieden de komende drie jaar (2018-2020) gezamenlijk een residency aan in het Van Doesburghuis in Meudon-Val-Fleury/Parijs. Makers en bemiddelaars werkzaam in de disciplines beeldende kunst, creatieve industrie, podiumkunsten en film worden opgeroepen hiervoor een voorstel in te dienen.
Het Van Doesburghuis is één van de beroemdste kunstenaarshuizen uit het interbellum dat zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Theo van Doesburg ontwierp de atelierwoning eind jaren twintig voor hemzelf en zijn vrouw Nelly. De cultuurfondsen stellen deze residency beschikbaar aan kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo van Doesburg en Nelly actief waren: architectuur, beeldende kunst, literatuur, dichtkunst, muziek, vormgeving en podiumkunsten. De oproep wordt daarnaast ook opengesteld voor makers uit de disciplines film en digitale cultuur.
Doel van het gastatelier is het stimuleren van de verdieping van de artistieke ontwikkeling en de praktijk van makers en bemiddelaars in het buitenland. Hierdoor kunnen aanvragers nieuwe internationale contacten en markten verkennen, uitbreiden en opbouwen. Met deze residency willen de fondsen de mogelijkheid bieden in een stimulerende omgeving onderzoek te doen, ideeën uit te werken of werk te maken. Daarbij is het mogelijk gebruik te maken van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais, een (net)werkplaats voor Nederlandse kunstenaars en ontwerpers, en een locatie om Franse gesprekspartners te ontmoeten en te ontvangen.

Voor wie en wanneer?
Via deze eerste open oproep kunnen makers en bemiddelaars uit de disciplines beeldende kunst, creatieve industrie en podiumkunsten aanvragen. Zij kunnen een aanvraag indienen via de online aanvraagomgeving van het Mondriaan Fonds. Bij het aanvraagformulier dient als bijlagen een cv en een motivatie voor het verblijf te worden geüpload. Daarbij wordt een toelichting verwacht op het project waaraan hij/zij in het Van Doesburghuis wil werken, de meerwaarde van het verblijf in het Van Doesburghuis voor het betreffende project, en een presentatieplan. Let op: makers uit de discipline film kunnen aanvragen vanaf de tweede open oproep (najaar 2018). Voor hen stelt het Filmfonds één werkperiode beschikbaar.

De verblijfsperioden die middels de eerste open oproep worden aangeboden zijn:

2 september tot en met 29 december 2018

2 januari tot en met 29 april 2019

2 mei tot en met 29 augustus 2019


Een interdisciplinaire commissie selecteert voor bovenstaande drie werkperiodes drie residenten (of duo’s); per werkperiode wordt één resident (of duo) uit de discipline beeldende kunst, creatieve industrie of podiumkunsten geselecteerd. De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in de aanvraag aangegeven worden. Er zal naar worden gestreefd om zo veel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Een verblijf in het Van Doesburghuis kan gezamenlijk met een andere maker uit de discipline beeldende kunst, film, podiumkunsten of creatieve industrie worden aangevraagd. Onder een duo wordt verstaan: twee makers, of een maker en een bemiddelaar, die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-)duo worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een formulier invullen.

Bedrag
De huur van de atelierwoning wordt direct door de fondsen aan het Van Doesburghuis voldaan. Per maand wordt aan de resident een bijdrage van 1.000 euro ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. Dit bedrag geldt ook voor duo’s.

Ligging en indeling
Het Van Doesburghuis is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in het dorpje Meudon-Val-Fleury, net buiten de boulevard périphérique. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een RER-station met een directe verbinding naar het centrum van Parijs (reisduur 20 minuten). De atelierwoning heeft twee verdiepingen met de woon/werkverdieping op de eerste etage. Daar bevindt zich de hoge atelierruimte (7,5x6,5x5 meter), twee gedeeltelijk afsluitbare werkkamers die tot één ruimte samen te voegen zijn, een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond is de keuken met een kleinere slaapkamer en douche met toilet. Het Van Doesburghuis biedt plaats aan maximaal vier personen. Er is een piano aanwezig. De atelierwoning is voorzien van een eenvoudige meubilering van enkele Nederlandse ontwerpers zoals Martin Visser, Cees Braakman, Wim Rietveld en Christoph Seyferth. Aan de voorzijde van het huis is een kleine tuin en aan de achterzijde, onder de atelierruimte, bevindt zich een overdekt terras met tuin. Het is mogelijk om een auto op het terrein van de woning te parkeren. De beheerder van het Van Doesburghuis, Beja Tjeerdsma, is tweetalig (Frans en Nederlands).
Vanwege de monumentenstatus wordt residenten gevraagd hun medewerking te verlenen aan het onderhoud van de atelierwoning en er behoedzaam mee om te gaan. Verder dienen aanvragers zich te realiseren dat de aterlierwoning een publieksfunctie heeft en iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00-18.00 is opengesteld voor het publiek. Ook wordt van de resident verwacht dat hij/zij, in principe na overleg met de stichting van het Van Doesburghuis, bereid is buiten deze vaste openingstijden bezoek te ontvangen.

Achtergrondinformatie
Eind jaren twintig kan Theo van Doesburg eindelijk zijn allesomvattende kunst- en levensbeschouwing in een architectonische schepping gestalte geven op een klein perceel in het landelijke Meudon-Val-Fleury waar schrijvers (Céline, gebr. Goncourt, Sartre) en beeldend kunstenaars (o.a. Rodin, Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp) hun toevlucht zochten. De atelierwoning wordt eind 1930 opgeleverd, Theo overlijdt kort daarna op 47-jarige leeftijd. Zijn atelierwoning, die vanaf de jaren tachtig de naam van zijn schepper krijgt, zal de geschiedenis ingaan als representant van Van Doesburgs ideeën over de synthese der kunsten. Dankzij een bijzondere schenking van Wies van Moorsel, Nelly’s nicht en enige erfgename, komt de atelierwoning begin jaren tachtig in het bezit van de Nederlandse Staat. De Stichting het Van Doesburghuis krijgt de taak het huis goed te beheren en te behouden en het als woon- en werkplek aan kunstenaars beschikbaar te stellen. De afgelopen 35 jaar verbleven zo’n 40 kunstenaars en onderzoekers in het Van Doesburghuis.

Indienen
De deadline voor het indienen van een aanvraag is op vrijdag 20 oktober 2017. Als u nog niet eerder een aanvraag indiende bij het Mondriaan Fonds, dient eerst een account te worden aangevraagd. Houd er rekening mee dat het ca. 1 werkdag duurt voordat een account is aangemaakt. Klik hier om een aanvraag te doen. In het systeem kunt u een online aanvraagformulier invullen en versturen met in de onderstaande checklist gevraagde bijlagen.
Voor meer informatie over het Van Doesburghuis en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Lara Riga: l.riga@mondriaanfonds.nl of 020 5231600.

Links

Aanvraagmogelijkheid via het Letterenfonds*

Website Van Doesburghuis

Het Financieel Dagblad over het Van Doesburghuis


Het Letterenfonds biedt in de zomer van 2018 één werkperiode aan. De selectie hiervoor vindt plaats via een eigen open oproep en dient uiterlijk 1 oktober te worden ingediend via de website van het Letterenfonds.


Checklist
Bij het online aanvraagformulier moet u onderstaande bijlagen als pdf uploaden. U wordt aangeraden deze onderdelen te schrijven en te verzamelen vóór het invullen van het formulier. Daarnaast moeten in het formulier verschillende vragen worden beantwoord, waaronder vragen die dienen voor effectmeting.

Toelichting
Op uw werk en de (zich ontwikkelende) beroepspraktijk. Beschrijf uw inhoudelijke en artistieke uitgangspunten en hoe die tot uitdrukking komen in uw werk en in uw beroepspraktijk. Omschrijf bij een eventuele samenwerking uw aandeel daarin. Maximaal drie pagina’s.

CV
Met de belangrijkste gegevens over uw hele beroepspraktijk met de nadruk op de laatste drie tot vier jaar. Vermeld tentoonstellingen (aangeven solo- of groeps-), (film)producties, activiteiten, manifestaties, opdrachten, prijzen, publicaties, etc. met vermelding van jaartallen. Noem ook eventuele nevenactiviteiten, zoals docentschappen en adviesfuncties.

Werkplan
Met een inhoudelijke motivatie voor deze residency en een omschrijving van uw artistieke plan. Maximaal drie pagina’s.

Presentatieplan
Met een beschrijving van de manier waarop u zich zal inspannen om op een inspirerende wijze een passend publiek te bereiken en te binden aan het project of werk dat tijdens en na de werkperiode is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld, een blog of informatie over de werkperiode op uw website zijn, maar ook een tentoonstelling, open atelier of workshop tijdens of na de residencyperiode.

Visueel documentatiemateriaal
Discipline beeldende kunst: met de nadruk op uw werk uit de afgelopen twee tot vier jaar in maximaal twintig digitale afbeeldingen in één pdf-bestand met een maximale grootte van 100 MB. Daarnaast kunt u geluids- of video/filmfragmenten uploaden.
Discipline creatieve industrie: uw portfolio in pdfvorm dat bestaat uit maximaal 15 pagina’s – waarbij beeld de boventoon voert.
Discipline podiumkunsten: één of twee links en/of pdf naar cd en/of dvd opnamen, libretto of compositie. In het formulier kunt u links opgeven naar webpagina’s waar dit materiaal te bekijken of te beluisteren is.

Klik hier voor de technische specificaties.

Documentatielijst
Bij de meegestuurde documentatie. Een pdf-bestand met daarin de informatie per afbeelding en/of geluids- of video/film fragment de omschrijving, bijvoorbeeld: 01, titel, 2016, loop 2 min.

Uittreksel Gemeentelijke Basisadministratie
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, moet een recent uittreksel van het bevolkingsregister worden geüpload. Het document mag niet ouder zijn dan drie maanden.

Recent bankafschrift en/of uittreksel Kamer van Koophandel
Als u niet eerder een aanvraag bij het Mondriaan Fonds indiende of wanneer u in het aanvraagformulier aangeeft dat uw rekeningnummer sinds de vorige aanvraag gewijzigd is, moet u een recent bankafschrift uploaden.
Als u een zakelijk rekeningnummer gebruikt, vragen we u een recent uittreksel Kamer van Koophandel te uploaden zodat kan worden vastgesteld dat het rekeningnummer is verbonden aan een eenmanszaak.

Diploma/uitschrijving (alleen van toepassing bij discipline beeldende kunst)
Als u korter dan drie jaar professioneel werkzaam bent, een kopie van de diploma’s van gevolgde kunstopleiding(en) of een verklaring van de academie wanneer de studie voortijdig beëindigd is.

Foto: Jean-Michel Bale
Foto: Jean-Michel Bale
Foto: Jean-Michel Bale
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen