2 maart 2020

Open call: MINDSCAPES


SICK! Festival en Brighter Sound in Manchester zijn op zoek naar Nederlandse musici, componisten en geluidskunstenaars voor een nieuw grootschalig programma voor het maken van opdrachtwerk, genaamd MINDSCAPES. Deadline voor inzendingen is 15 maart 2020.


MINDSCAPES is een samenwerking en co-productie tussen culturele instellingen in Nederland en Manchester. Het programma loopt een jaar lang en verkent de impact die onze omgeving heeft op ons geestelijk welzijn. Er wordt gewerkt met Nederlandse kunstenaars en kunstorganisaties op het gebied van performance, beeldende kunst en digitale media.

Het project nodigt kunstenaars uit interventies te ontwikkelen voor verschillende omgevingen, die een diepgaande en blijvende impact maken op de geestelijke gezondheid. Hoe kunnen kunstenaars uit verschillende werkpraktijken stedelijke omgevingen beïnvloeden en vormgeven op een manier die sociale vervreemding, angst en depressie tegengaat?

MINDSCAPES biedt een uniek platform voor crosssectoraal denken en reflectie, waar een verscheidenheid aan perspectieven uit Manchester en Nederland elkaar ontmoet en reflecteert op de meest effectieve manieren om cultuur in te zetten voor een maatschappelijk belang.

Inzendingen
SICK! Festival en Brighter Sound zoeken Nederlandse musici (individuen of collectieven) om een nieuw project te ontwikkelen dat aan de volgende richtlijnen voldoet. Het project:
past bij de thema's van MINDSCAPES zoals hierboven geschetst;
is een weerspiegeling van de dagelijkse realiteit van personen en gemeenschappen in Manchester;
wordt ontwikkeld in samenspraak met gemeenschappen (en mogelijk kunstenaars) in Manchester;
past bij de specifieke omstandigheden van Manchester. De interpretatie hiervan is aan de kunstenaar en kan betrekking hebben op de fysieke, publieke, sociale, institutionele, privé of digitale ruimte, of verkent de interactie tussen deze ruimtes;
benadert presentatieruimte op een innovatieve manier;
heeft potentie om een breed en divers publiek aan te spreken;
kan aantonen op welke wijze het significante impact maakt of nalatenschap creëert voor deelnemende personen en gemeenschappen;
wordt ontwikkeld in Manchester en is in oktober 2020 klaar voor een presentatie aan publiek.

Deelnemende kunstenaars/ musici verblijven 1-2 maanden in Manchester om te werken aan hun project of brengen voldoende tijd daar door, om ervoor te zorgen dat het project wordt ontwikkeld en gepresenteerd in nauwe samenwerking met de stad en zijn bewoners.

De organisatie biedt een bijdrage van € 4.700 voor de ontwikkeling en oplevering van het project. Het project wordt geproduceerd door Brighter Sound. Er is een apart productiebudget voor de oplevering van het project.

Meer informatie over de organiserende partners is beschikbaar op de websites van SICK! Festival en Brighter Sound.

Hoe meld je je aan?
Stuur een motivatiebrief (van maximaal 1 A4) of een audio/video-opname in het Engels waarin je het volgende opneemt:
je naam en contactgegevens;
een beschrijving van jouw muziekpraktijk (met links naar jouw werk);
je interesse in de thematiek van MINDSCAPES;
je ervaring met het werken met gemeenschappen;
hoe deze kunnen worden opgenomen in een opdrachtwerk.

Stuur je aanmelding voor zondag 15 maart 2020 23.00 uur naar [mailto:recruitment@brightersound.com recruitment@brightersound.com]. Vermeld in de onderwerpregel ‘MINDSCAPES Commission’.

Neem voor meer informatie contact op met [mailto:debra@brightersound.com debra@brightersound.com].

De organisatie vindt het belangrijk de behoeften van personen met een beperking te ondersteunen en tegemoet te komen. Als je specifieke vragen of behoeften hebt voor het insturen van je aanmelding, kun je telefonisch contact opnemen met de organisatie +44 161 830 3899 om alternatieven te bespreken.
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden
Foto: Amy Cooks
Foto: Amy Cooks

De minister van OCW heeft vandaag, Prinsjesdag 2020, bekend gemaakt 15 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het Fonds Podiumkunsten. Dit geld is bedoeld om de 71 instellingen die een positief advies hebben ontvangen, maar waarvoor het budget ontoereikend was, alsnog meerjarig te subsidiëren.

Word jij adviseur of voorzitter bij het Fonds Podiumkunsten? Wij zoeken nieuwe adviseurs die op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen in de podiumkunsten. Adviseurs worden ingezet als commissielid om subsidieaanvragen te beoordelen. Daarnaast zijn ze de oren en ogen van het Fonds.

Het Fonds Podiumkunsten is op zoek naar een subsidiecoördinator met sterke organisatorische vaardigheden en een vlotte pen.

nieuws 02 sep '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het kabinet heeft bekend gemaakt 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen.

Geeft u voorstellingen of concerten in het buitenland of woont u de uitvoering van uw eigen werk in het buitenland bij? U kunt vanaf 1 september 2020 aanvragen indienen via het Snelloket.

meer