2 maart 2020

Open call: MINDSCAPES


SICK! Festival en Brighter Sound in Manchester zijn op zoek naar Nederlandse musici, componisten en geluidskunstenaars voor een nieuw grootschalig programma voor het maken van opdrachtwerk, genaamd MINDSCAPES. Deadline voor inzendingen is 15 maart 2020.


MINDSCAPES is een samenwerking en co-productie tussen culturele instellingen in Nederland en Manchester. Het programma loopt een jaar lang en verkent de impact die onze omgeving heeft op ons geestelijk welzijn. Er wordt gewerkt met Nederlandse kunstenaars en kunstorganisaties op het gebied van performance, beeldende kunst en digitale media.

Het project nodigt kunstenaars uit interventies te ontwikkelen voor verschillende omgevingen, die een diepgaande en blijvende impact maken op de geestelijke gezondheid. Hoe kunnen kunstenaars uit verschillende werkpraktijken stedelijke omgevingen beïnvloeden en vormgeven op een manier die sociale vervreemding, angst en depressie tegengaat?

MINDSCAPES biedt een uniek platform voor crosssectoraal denken en reflectie, waar een verscheidenheid aan perspectieven uit Manchester en Nederland elkaar ontmoet en reflecteert op de meest effectieve manieren om cultuur in te zetten voor een maatschappelijk belang.

Inzendingen
SICK! Festival en Brighter Sound zoeken Nederlandse musici (individuen of collectieven) om een nieuw project te ontwikkelen dat aan de volgende richtlijnen voldoet. Het project:
past bij de thema's van MINDSCAPES zoals hierboven geschetst;
is een weerspiegeling van de dagelijkse realiteit van personen en gemeenschappen in Manchester;
wordt ontwikkeld in samenspraak met gemeenschappen (en mogelijk kunstenaars) in Manchester;
past bij de specifieke omstandigheden van Manchester. De interpretatie hiervan is aan de kunstenaar en kan betrekking hebben op de fysieke, publieke, sociale, institutionele, privé of digitale ruimte, of verkent de interactie tussen deze ruimtes;
benadert presentatieruimte op een innovatieve manier;
heeft potentie om een breed en divers publiek aan te spreken;
kan aantonen op welke wijze het significante impact maakt of nalatenschap creëert voor deelnemende personen en gemeenschappen;
wordt ontwikkeld in Manchester en is in oktober 2020 klaar voor een presentatie aan publiek.

Deelnemende kunstenaars/ musici verblijven 1-2 maanden in Manchester om te werken aan hun project of brengen voldoende tijd daar door, om ervoor te zorgen dat het project wordt ontwikkeld en gepresenteerd in nauwe samenwerking met de stad en zijn bewoners.

De organisatie biedt een bijdrage van € 4.700 voor de ontwikkeling en oplevering van het project. Het project wordt geproduceerd door Brighter Sound. Er is een apart productiebudget voor de oplevering van het project.

Meer informatie over de organiserende partners is beschikbaar op de websites van SICK! Festival en Brighter Sound.

Hoe meld je je aan?
Stuur een motivatiebrief (van maximaal 1 A4) of een audio/video-opname in het Engels waarin je het volgende opneemt:
je naam en contactgegevens;
een beschrijving van jouw muziekpraktijk (met links naar jouw werk);
je interesse in de thematiek van MINDSCAPES;
je ervaring met het werken met gemeenschappen;
hoe deze kunnen worden opgenomen in een opdrachtwerk.

Stuur je aanmelding voor zondag 15 maart 2020 23.00 uur naar [mailto:recruitment@brightersound.com recruitment@brightersound.com]. Vermeld in de onderwerpregel ‘MINDSCAPES Commission’.

Neem voor meer informatie contact op met [mailto:debra@brightersound.com debra@brightersound.com].

De organisatie vindt het belangrijk de behoeften van personen met een beperking te ondersteunen en tegemoet te komen. Als je specifieke vragen of behoeften hebt voor het insturen van je aanmelding, kun je telefonisch contact opnemen met de organisatie +44 161 830 3899 om alternatieven te bespreken.
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden
De Nederlandse Fellows uit 2019, v.l.n.r.: Johan Gijsen, Ira Judkovskaja en Caecilia Thunnissen
De Nederlandse Fellows uit 2019, v.l.n.r.: Johan Gijsen, Ira Judkovskaja en Caecilia Thunnissen
Winnaars van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 en 2017; Aart Strootman en Kate Moore |  Foto: Rob Hogeslag
Winnaars van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 en 2017; Aart Strootman en Kate Moore | Foto: Rob Hogeslag
Een van de eerder gehonoreerden Studio Immersief | Foto: Pepijn Cladder
Een van de eerder gehonoreerden Studio Immersief | Foto: Pepijn Cladder

Bloei jij op bij de opdracht om verschillende mensen bij elkaar te brengen om samen een doel te bereiken? Dan is dit een baan voor jou! Als communicatiemedewerker ga je bij Fonds Podiumkunsten helpen bouwen aan een community van externe adviseurs, die een cruciale rol hebben in het toekennen van subsidies aan organisaties en gezelschappen in de podiumkunsten. Met aansprekende content en het inzetten van de juiste middelenmix weet jij de betrokkenheid te vergroten en de doelgroep te inspireren en te activeren. Ook draag je bij aan de interne communicatiestrategie en de ontwikkeling van nieuwe eigentijdse communicatiemiddelen.

Een van de gehonoreerden Nielson | Foto: Chantal Sloep
Een van de gehonoreerden Nielson | Foto: Chantal Sloep
Een van de gehonoreerden Theatergroep De Jonge Honden
Een van de gehonoreerden Theatergroep De Jonge Honden
Een van de gehonoreerden Ragazze Quartet | Foto: Nichon Glerum
Een van de gehonoreerden Ragazze Quartet | Foto: Nichon Glerum
meer