Nieuwe subsidie: Nederlandse presentaties in het buitenland

27 juni 2013
Vanaf 1 juli is de nieuwe subsidieregeling Nederlandse presentaties van voorstellingen en concerten in het buitenland bij het Fonds Podiumkunsten van kracht. Deze subsidie kan worden aangevraagd door een buiten Nederland gevestigd podium of festival. De subsidie is bedoeld voor het programmeren van voorstellingen en concerten van Nederlandse gezelschappen, ensembles, performers in de podiumkunsten en dient bij te dragen aan het opbouwen en bereiken van een publiek in het buitenland. Deze nieuwe regeling is gericht op versterking van de internationale positie, carrière en mobiliteit van Nederlandse kunstenaars. Er zijn in 2013 twee aanvraagrondes; 3 september en 5 november.
Wie kan aanvragen?
Subsidie kan worden aangevraagd door een buiten Nederland gevestigd podium of festival. Uit de programmering van de aanvrager moet blijken dat een substantieel aandeel van de programmering voorstellingen of concerten van buiten de eigen landsgrenzen betreft. Daarbij moet worden gedacht aan circa 20% van de programmering.

Waarvoor kan worden aangevraagd?
Er kan subsidie worden aangevraagd voor het programmeren van voorstellingen of concerten van in Nederland gevestigde groepen of performers. Het kan zowel om een enkel optreden gaan als om een combinatie van verschillende voorstellingen of concerten van meerdere groepen of performers. Het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van de reis- en transportkosten voor de betreffende voorstellingen of concerten. Daarnaast kan een bijdrage in de kosten van de randprogrammering
worden verstrekt, voor zover daarvan sprake is.

Hoe wordt de aanvraag beoordeeld?
Alle aanvragen worden getoetst aan de volgende criteria: internationale positie van het podium, de betekenis van de presentatie voor de te presenteren instelling(en), de effecten van de presentatie voor de bekendheid en of zichtbaarheid van het Nederlandse podiumkunstenaanbod in het buitenland en op de bijdrage aan het Internationaal Cultuurbeleid.

Werkwijze
Het Fonds Podiumkunsten werkt met een adviescommissie die expertise heeft op dit specifieke terrein. De commissie toetst de aanvragen aan de criteria.
Voor internationalisering is bij het Fonds Podiumkunsten in 2013 totaal € 950.000 beschikbaar. Hieronder vallen ook de subsidies voor bijzondere Buitenlandse presentaties in Nederland en Internationale uitwisselingsprojecten.

Informatie
Voor informatie en vragen over deze subsidieregeling kunt u contact opnemen via e-mail internationalisering@fondspodiumkunsten.nl of telefonisch op 070 707 27 00
De subsidieregeling, de toelichting en de richtlijnen zijn te vinden op
www.fondspodiumkunsten.nl/dutch_presentations_abroad De subsidie kan alleen digitaal worden aangevraagd.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023