Nieuwe Point Taken-films in première op Cinedans

17 februari 2016
She/Her (2015)
She/Her (2015)

Op zaterdag 19 maart gaan in het kader van Point Taken twee nieuwe Nederlandse dansfilms in première tijdens het Cinedans festival (16 t/m 20 maart) in EYE, Amsterdam. In Dancin' the Camera verkent een tapdanseres de wereld van de zwart-witfilm. In She/Her staan de machtsverhoudingen in een moeder-dochterrelatie centraal.
Dancin' the Camera en She/Her behoren tot de vijfde en laatste editie van Point Taken, een project dat tot doel had om de Nederlandse dansfilm een nieuwe impuls te geven. Point Taken was een initiatief van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten, in samenwerking met de NTR en Cinedans. Sinds 2010 werden jaarlijks vier tot vijf teams van choreografen en regisseurs uitgenodigd om een korte dansfilm te maken, op basis van een nieuw te creëren choreografie. De twee laatste films zijn op zaterdag 19 maart te zien in EYE, Amsterdam. Bekijk het programma voor de actuele tijden.

Dancin' the Camera
Choreografie: Marije Nie
Regie: Pieter-Rim de Kroon
Producent: Windmill Film
Duur: ca. 9 minuten

Een tapdanseres maakt een ontdekkingsreis door de mechanische wereld van de zwart-wit film. Dancin' the Camera is gedraaid met een 35mm-camera uit de jaren twintig, de tijd waarin tapdans furore maakte. De camera fungeert als camera, decor én personage. De camera en een pianist proberen de tapdanseres te verleiden tot een duet.

She/Her
Choreografie: Cecilia Moisio
Regie: Sonja Wyss
Producent: Family Affair Films
Duur: ca. 11 minuten

Dansfilm over machtsverhoudingen en de achterliggende emoties van een moeder-dochterrelatie. Terwijl moeder Ella zich in de realiteit bevindt, begeeft dochter Nora zich in een fantasiewereld. De vertelling begint met een alledaagse, realistische scène in een restaurant, waar Ella en Nora samen dineren. Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar de fantasiewereld van Nora om uiteindelijk weer terug te keren naar de realiteit.

Eerdere films Point Taken
Twee eerdere films uit deze vijfde en laatste reeks, Perron 13 en Son du Serpent, waren vorig al te zien tijdens Cinedans. Films uit de vorige edities zijn online te bekijken op pointtaken.nl.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen