8 juni 2016

Nederlands Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro


In aanloop naar de Olympische Spelen vindt in Rio de Janeiro van 11 tot 31 juli 2016 het Nederlandse culturele programma HOBRA plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormen duo’s. Elk duo maakt in drie weken tijd een nieuw werk. Tijdens een grootschalig slotevenement in Rio de Janeiro worden de resultaten getoond aan het Braziliaanse en internationale publiek.


HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo’s werken in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werken de teams niet alleen samen, maar worden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s.
Het programma komt voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro. HOBRA stimuleert niet alleen de culturele uitwisseling en dialoog tussen de twee landen maar zorgt ook voor de promotie van de Nederlandse cultuur op een internationaal podium. Het programma beoogt bovendien nieuwe samenwerkingen tussen Nederland en Brazilië mogelijk te maken.

Bijzonder initiatief
Het culturele programma HOBRA is een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture, advies- en organisatiebureau voor internationale, culturele samenwerking. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO. Het is voor het eerst dat er door partners uit beide landen op deze schaal wordt samengewerkt aan een cultureel programma rondom de Olympische Spelen.

Nederlandse deelnemers
Architectuur: Sjoerd ter Borg, Theater: Sjaron Minailo, Beeldende Kunst: Jonas Ohlsson, Film: Daan Gielis, Dans: Fernando Belfiore, Design: Yuri Veerman, Literatuur: Jan Cleijne, Muziek: Emma Rekers, E-Cultuur: Thom Kuijpers, Cultuurparticipatie: Jörgen Tjon A Fong.

Online volgen
De Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars en creatieven, het slotevenement in Rio de Janeiro en tussentijdse presentaties zijn tussen 11 en 31 juli 2016 te volgen via hobra.art.br , de Facebookpagina , via de hashtag #HOBRA en via Instagram .

Eind 2019 heeft het Fonds Podiumkunsten CAOP gevraagd om dialoogsessies te organiseren voor zakelijk leiders van producerende instellingen en festivalorganisaties over fair pay. Doel van de sessies was om het bewustzijn en de kennis over het onderwerp te vergroten.

Vrijdag 14 februari 2020 ontvingen we het treurige nieuws dat pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw is overleden.

In 2020 start DEN met een archiefdoorlichtingstraject voor podiumkunstinstellingen. DEN begeleidt daarbij veertien deelnemers met het in kaart brengen en duurzaam organiseren van het eigen archief. Het traject vraagt een tijdsinvestering van 80 uur en vindt in 2020 twee keer plaats, in het voorjaar en in het najaar. Voor deelnemers is een financiële tegemoetkoming beschikbaar.

Een van de gehonoreerde projecten Xclusiv Company
Een van de gehonoreerde projecten Xclusiv Company
nieuws 05 feb '20

Beleidsplan 2021 - 2024

Overweegt u een aanvraag in te dienen voor een meerjarige festivalsubsidie voor de periode 2021-2024? Kijk op meerjarig.fondspodiumkunsten.nl voor ons overzicht van veelgestelde vragen.

Foto: Tetsuro Miyazaki
Foto: Tetsuro Miyazaki
nieuws 22 jan '20

Fast Forward 2 van start

meer