8 juni 2016

Nederlands Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro


In aanloop naar de Olympische Spelen vindt in Rio de Janeiro van 11 tot 31 juli 2016 het Nederlandse culturele programma HOBRA plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormen duo’s. Elk duo maakt in drie weken tijd een nieuw werk. Tijdens een grootschalig slotevenement in Rio de Janeiro worden de resultaten getoond aan het Braziliaanse en internationale publiek.


HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo’s werken in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werken de teams niet alleen samen, maar worden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s.
Het programma komt voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro. HOBRA stimuleert niet alleen de culturele uitwisseling en dialoog tussen de twee landen maar zorgt ook voor de promotie van de Nederlandse cultuur op een internationaal podium. Het programma beoogt bovendien nieuwe samenwerkingen tussen Nederland en Brazilië mogelijk te maken.

Bijzonder initiatief
Het culturele programma HOBRA is een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture, advies- en organisatiebureau voor internationale, culturele samenwerking. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO. Het is voor het eerst dat er door partners uit beide landen op deze schaal wordt samengewerkt aan een cultureel programma rondom de Olympische Spelen.

Nederlandse deelnemers
Architectuur: Sjoerd ter Borg, Theater: Sjaron Minailo, Beeldende Kunst: Jonas Ohlsson, Film: Daan Gielis, Dans: Fernando Belfiore, Design: Yuri Veerman, Literatuur: Jan Cleijne, Muziek: Emma Rekers, E-Cultuur: Thom Kuijpers, Cultuurparticipatie: Jörgen Tjon A Fong.

Online volgen
De Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars en creatieven, het slotevenement in Rio de Janeiro en tussentijdse presentaties zijn tussen 11 en 31 juli 2016 te volgen via hobra.art.br , de Facebookpagina , via de hashtag #HOBRA en via Instagram .

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

nieuws 28 jul '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

Het Fonds Podiumkunsten heeft aan 15 projecten subsidie toegekend binnen de regeling internationalisering.

Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink
Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink

Het Fonds Podiumkunsten heeft 31 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst

Het Fonds Podiumkunsten heeft 30 projecten gehonoreerd voor de regeling Balkonscènes.

Foto: David Jagersma
Foto: David Jagersma
meer