Mark Yeoman wordt intendant van Fast Forward

11 februari 2014
nws.435.mark.webp

Het Fonds Podiumkunsten heeft Mark Yeoman benoemd tot intendant van het programma Fast Forward: talent in internationale context. Dit nieuwe programma van het Fonds bestaat sinds 1 januari 2014 en biedt talentvolle makers de gelegenheid onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. Mark Yeoman gaat de uitvoering van Fast Forward combineren met zijn huidige functie als artistiek directeur van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.
Mark Yeoman
Yeoman gaat, samen met een nog aan te wijzen groep verkenners, podiumkunstenaars koppelen aan een buitenlandse producent, gezelschap, podium of festival.
“We zullen een klein aantal, jongere makers uit de podiumkunsten de mogelijkheid bieden een project te ontwikkelen in een productie-omgeving in het buitenland. Het project moet persoonlijk zinvol, praktisch lonend en professioneel relevant zijn”, aldus Yeoman.

Mark Yeoman is sinds 2001 betrokken bij het Noorderzon festival in Groningen. Als artistiek directeur reist hij de wereld over op zoek naar interessante projecten voor Noorderzon. Yeoman heeft daarmee een groot netwerk opgebouwd dat goed van pas komt bij deze functie voor Fast Forward. In het seizoen 2012-2013 was hij als artistiek directeur verantwoordelijk voor het programma van De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg.

Fast Forward 
Fast Forward is een programma dat zich richt op de ontwikkeling van talent in een internationale context. Het Fonds Podiumkunsten heeft voor een programma gekozen dat verbindingen legt tussen talentvolle makers en interessante buitenlandse partijen, zoals gerenommeerde buitenlandse producenten, gezelschappen, podia of festival. Niet alleen krijgen de deelnemers aan het programma de gelegenheid onder de vleugels van toonaangevende buitenlandse producenten aan een concreet project te werken, ook kunnen zij zich met het eindresultaat presenteren op internationale podia. Op deze manier krijgen makers de kans een grote stap in hun ontwikkeling te zetten.

Het programma heeft een looptijd van drie jaar, van 2014 tot en met 2016. Naar verwachting zullen tussen de 12 à 15 makers in die periode in het buitenland een voorstelling of concert kunnen maken ondersteund door Fast Forward. Voor dit driejarige programma is 1,1 miljoen euro beschikbaar.

Selectie voor Fast Forward
Mark Yeoman is als intendant eindverantwoordelijk voor zowel de selectie van kandidaten als voor de projectvoorstellen die met deze kandidaten worden gemaakt. Hij gaat zelf actief op zoek naar geschikte kandidaten. Yeoman wordt hierbij ondersteund door mensen uit de Nederlandse podiumkunsten die de ontwikkelingen en talentvolle makers kennen (verkenners) en werkt nauw samen met buitenlandse partners die betrokken zijn bij de makers. Het is niet mogelijk om voor Fast Forward een aanvraag in te dienen. Wel kunt u Mark Yeoman op geschikte kandidaten wijzen door een e-mail te sturen naar fastforward@fondspodiumkunsten.nl. U kunt ook uzelf voordragen. Vermeld dan in de e-mail wat uw ervaring tot nu toe als maker omvat, in Nederland en eventueel daarbuiten, waarom u aan dit programma wilt meedoen en welke buitenlandse 'gastheer' u eventueel al op het oog hebt. Doe dit kort en bondig (ca 500 woorden).
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen