Johannes Vermeer Prijs 2021 naar beeldend kunstenaar Natasja Kensmil


15 september 2021

De Johannes Vermeer Prijs bekroont in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen. Dit jaar wordt de Johannes Vermeer Prijs uitgereikt aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. Zij neemt deze op 1 november in ontvangst uit handen van Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury looft Kensmil om de wijze waarop zij een verbinding legt tussen erfgoed en actualiteit, en deze op indringende wijze zichtbaar maakt op doek en papier.


Schilderkunst
De keuze voor Natasja Kensmil benadrukt de belangrijke positie van de schilderkunst in de Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd laat Kensmil ook heel goed zien dat het een gemankeerde geschiedenis is waarin bepaalde perspectieven onderbelicht zijn gebleven. Met de vele details, lagen en nuances in haar schilderijen confronteert Natasja Kensmil ons met de schaduwkanten van ons menselijk bestaan en onze geschiedenis. De jury noemt haar werk helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd.

Verleden en heden
Natasja Kensmil verwijst in haar oeuvre vaak naar historische thema’s en de wisselwerking tussen verleden en heden. Over haar schilderijen in de tentoonstelling Monument der Regentessen, tot 3 januari 2022 te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage in Amsterdam, zegt de jury: ‘Kensmil reflecteert op de heersende canon en brengt nieuwe geschiedenissen. Zij bekladt niet, haalt niet weg, negeert niet, maar vervormt juist’.

Tegen de achtergrond van de voortdurende coronacrisis heeft de jury ook dit jaar nadrukkelijk stilgestaan bij het belang van de Johannes Vermeer Prijs: ‘De jury is zich zeer bewust van de buitengewone impact van het afgelopen jaar op de individuele kunstenaar, en spreekt haar bewondering uit voor al diegenen die daar in eenzaamheid op hebben gereflecteerd’.

Te zien
Vanaf 11 september is Natasja Kensmil te zien in het Fries Museum met een nieuw werk voor de tentoonstelling Icons. Op 25 september opent een overzichtstentoonstelling A Poison Tree, in een parallelle solotentoonstelling met Sadik Kwaish Alfraji, in Kunsthal KAdE. Deze gaat gepaard met de verschijning van haar oeuvrecatalogus, uitgegeven door Alauda Publications en KAdE. Daarnaast verschijnt binnenkort een documentaire over haar van regisseur Lisa Boerstra, geproduceerd door Interakt.

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar in de OCW-Etalage, een tentoonstellingsruimte direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag. De presentatie over het werk van Natasja Kensmil is te zien vanaf 1 november 2021 tot en met januari 2022.

Over de prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, en Mondriaan Fonds als penvoerder. De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.
Afbeeldingen, links: Natasja Kensmil. Foto: Cuny Janssen. Rechts: Monument of Regents, 2018-2019, olieverf op doek, (9x) 100cm x 80cm, Collectie Amsterdam Museum. Foto: Peter Cox
Foto: © Tessa Veldhorst
Foto: © Tessa Veldhorst
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: voordracht tijdens een eerdere editie van #NieuweStukken
Foto: voordracht tijdens een eerdere editie van #NieuweStukken
Foto: © Kyle Head via Unsplash
Foto: © Kyle Head via Unsplash
Raoul Steffani | Foto: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Foto: © Dana van Leeuwen
Steven Kamperman, Oene van Geel, Albert van Veenendaal en Paul Jarret - Foto: © Jean-Michel Bale
Steven Kamperman, Oene van Geel, Albert van Veenendaal en Paul Jarret - Foto: © Jean-Michel Bale
Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
nieuws 15 mrt '23

Jaarverslag 2022

De winnaars van AFAS Edison Pop 2023 | Foto: © Ben Houdijk
De winnaars van AFAS Edison Pop 2023 | Foto: © Ben Houdijk
meer