Jaarverslag 2020. Jaar zonder weerga: wendbaar, weerbaar

16 maart 2021
nws.1184.omslagjaarverslag2020.webp

Het Fonds Podiumkunsten draagt bij aan een kwalitatief goed en veelzijdig podiumkunstenaanbod en aan een zo groot mogelijk maatschappelijk bereik daarvan. Het Fonds Podiumkunsten werkt als zelfstandig bestuursorgaan in opdracht van de minister van Cultuur. Hieronder leest u ons jaarverslag 2020, waarmee we u informeren over de wijze waarop we het afgelopen jaar zorg hebben gedragen voor onze taken en verantwoordelijkheden.
Podiumkunsten zwaar geraakt door coronacrisis
Hoe blik je terug op een jaar dat in het teken stond van een ontwrichtende pandemie? Podiumkunstenaars waren gedwongen om hun werk stil te leggen. Podia sloten de deuren en festivals werden afgelast. Voorstellingen vonden in het beste geval in sterk afgeslankte vorm of voor beperkte aantallen publiek doorgang. De podiumkunsten zijn hard geraakt door de coronacrisis. Dankzij steunpakketten vanuit de overheid kon die harde klap deels worden opgevangen. Het Fonds Podiumkunsten speelde daarin ook een belangrijke rol. We hebben daarbij steeds oog gehad voor het in stand houden van alle schakels in de keten, van zzp’er tot podium.

Meerjarige subsidies 2021-2024
Voor het Fonds Podiumkunsten stond 2020 ook in het teken van het verdelen van meerjarige subsidies voor producties en festivals voor de periode 2021-2024. Door een verschuiving van budget van het Fonds naar de Basisinfrastructuur (BIS), die onder directe verantwoordelijkheid van de minister valt, was de druk op het budget bij het Fonds hoog. De bekendmaking van de besluiten op 3 augustus leidde tot veel reacties, zowel uit de sector als van bestuurders van gemeenten en provincies buiten de Randstad. Doordat minister Van Engelshoven (Cultuur) op Prinsjesdag bekendmaakte extra budget voor het Fonds vrij te maken, konden afgewezen, maar positief beoordeelde aanvragen alsnog worden gehonoreerd.

Met dit jaarverslag sluiten we tevens de beleidsperiode 2017-2020 af. We blikken terug op de afgelopen vier jaar en op de rol van het Fonds in het cultuurbestel. U leest hierover en over de uitvoering van de minstens zo belangrijke andere activiteiten in onderstaand jaarverslag.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen