26 augustus 2019

Ivo van Hove geëerd met VSCD Oeuvreprijs


Regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Ivo van Hove (1958), ontving zondag 25 augustus de VSCD Oeuvreprijs na afloop van het Paradisodebat, georganiseerd door Kunsten ’92, in ITA in Amsterdam. Vanaf 1990 werkt hij in Nederland en heeft hij ontelbaar veel stukken op de Nederlandse podia gebracht. Hij wordt met deze prijs geëerd door de Nederlandse theaters en het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector. Zijn goede vriend Bas Heijne bracht een ode en Ivo ontving uit handen van Harry de Bruin (bestuurslid VSCD) de bijbehorende prijs en oorkonde. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.


Ivo van Hove: ‘Ik ben ontzettend blij en vereerd met de VSCD Oeuvreprijs die ons werk in het zonnetje zet, werk dat over vele jaren ontwikkeld is met het allerbeste ensemble van acteurs en techniekers en briljante ontwerpers bij Internationaal Theater Amsterdam. Dat daarbij de VSCD ons werk als een oeuvre eert en oog heeft voor de internationale context van onze producties is een stimulans voor de toekomst.’

Nederlands schrijver en goede vriend Bas Heijne bracht een ode aan Ivo en zijn werk: ‘Het belang van de vorm is die van tijdelijke houvast, in een eindeloze zoektocht naar vervulling, naar ware intimiteit en zingeving.’ Daarnaast benadrukte Bas de waarde van de Oeuvreprijs: ‘Het is een bijzondere prijs, een prijs uit het veld, en ik gun hem die van harte, vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat het hem geen kwaad zal doen, dat zijn ontzagwekkende werklust en werkdrift er niet onder zullen lijden.’

Het VSCD-bestuur over Ivo van Hove:

‘In het oeuvre van Ivo van Hove keren steeds dezelfde thema’s terug: seksualiteit, liefde, de dood, vergankelijkheid en macht. Hij heeft een zwak voor relaties die de buitenwereld maar moeilijk kan begrijpen, maar ook voor buitenbeentjes die hun eigen pad kiezen. Via zijn stukken laat hij het publiek zien dat ook die outsiders een verhaal hebben dat het waard is om verteld te worden. Dat het allemaal niet zo zwart-wit is als het lijkt. Hij noemt zijn voorstellingen ‘gemaskerde autobiografieën’ en maakt ze voor een zo breed mogelijk publiek. Dat oeuvre, met zijn constante kwaliteit en schoonheid, is al jarenlang van onschatbare waarde voor het niveau van het toneel in ons land.’

De VSCD Oeuvreprijs

De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn.

Voorgangers Oeuvreprijs
De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Erik Vos (2010), Joop van den Ende (2011), Youp van ’t Hek (2016), Hans van Manen (2017) en Liesbeth Colthof (2018).

VSCD-bestuur
Het VSCD-bestuur bestaat uit voorzitter Gea Zantinge (Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam), Arjen Berendse (Theater Aan de Slinger Houten), Alex Kühne (Deventer Schouwburg), Leontien Wiering (Zuiderstrandtheater Den Haag), Harry de Bruin (TheaterHangaar Katwijk) en Joery Wilbers (ECI Cultuurfabriek Roermond).

Bron: VSCD

Het Fonds Podiumkunsten heeft 31 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst

Het Fonds Podiumkunsten is op zoek naar een strategisch communicatieadviseur.

Het Fonds Podiumkunsten heeft 30 projecten gehonoreerd voor de regeling Balkonscènes.

Foto: David Jagersma
Foto: David Jagersma

Het Fonds Podiumkunsten heeft 17 projecten gehonoreerd voor de regeling Balkonscènes.

Het Fonds Podiumkunsten heeft 76 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

nieuws 16 jun '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

meer