Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Johan Simons stellen het Hollandia Fonds in

01 december 2014
nws.527.jansimons.webp

Theaterregisseur Johan Simons ontving vandaag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Onderdeel van de prijs is een CultuurFonds op Naam met een startbedrag van 75.000 euro. De laureaat mag zelf naam en doelstelling van het fonds bepalen. Johan Simons heeft het Hollandia Fonds ingesteld, uit dit fonds worden internationale projecten van jonge Nederlandse theatermakers ondersteund. Het fonds wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Fonds Hollandia ondersteunt projecten van jonge theatermakers (individuen of groepen) die zich met hun werk buiten de Nederlandse grenzen begeven, op Europees niveau, en niet langer dan vijf jaar professioneel actief zijn in het theaterveld. Het fonds is per 1 januari 2015 actief als CultuurFonds op Naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Johan Simons gaf tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs een toelichting op zijn plannen met het fonds.

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 toegekend aan Johan Simons vanwege zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Hij heeft een unieke theatervorm ontwikkeld die mede bepalend was en is voor het Nederlands theaterlandschap. Door steeds nieuwe acteurs en regisseurs te begeleiden, levert hij tevens een onmiskenbare bijdrage aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op een of meerdere werkterreinen van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds reikt deze oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen. Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen