Genomineerden Toneelschrijfprijs 2018 bekend

27 augustus 2018
George Elias Tobal, Eric de Vroedt en Willem de Wolf & Rebekka De Wit zijn dit jaar genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. Die onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen en wordt dit jaar al voor de 31ste keer uitgereikt. De jury koos de drie genomineerde teksten uit 69 inzendingen.
De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2018 bestaat uit Rob Vriens, Judith de Rijke en Nico Boon, onder leiding van jurysecretaris Steven Peters. Na uitgebreid overleg selecteerden zij

FosterHuberHeyne van Willem de Wolf & Rebekka de Wit,

The Nation van Eric de Vroedt en

Woestijnjasmijntjes van George Elias Tobal

als genomineerde teksten voor de Toneelschrijfprijs 2018.

De Toneelschrijfprijs – ter waarde van 10.000 euro – bekroont een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en wil bijdragen aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst. Vanaf 2018 heet de onderscheiding niet langer de Taalunie Toneelschrijfprijs maar kortweg Toneelschrijfprijs en valt de organisatie in handen van de Taalunie , het Vlaams Fonds voor de Letteren , het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds . De prijs wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Sabam for Culture en het Lira Fonds.

De Toneelschrijfprijs wordt dit jaar uitgereikt op het Theaterfestival in deSingel (Antwerpen-Berchem) op vrijdag 7 september van 14.00 tot 17.00 uur. De uitreiking kadert in een inhoudelijk programma rond hedendaagse theatertekst, gemodereerd door radiomaakster Katharina Smets. In samenwerking met De Tekstsmederij spreekt Stijn Devillé de Staat van de Theatertekst uit. Nadien sluiten Nathan Vecht en Lot Vekemans aan voor een inspirerend gesprek. De genomineerde teksten worden voorgesteld, waarna de laureaat bekendgemaakt wordt. Na afloop is er een receptie voorzien.

Dit jaar leest bovendien voor het eerst een extern jurylid mee. In het kader van een promotieprogramma voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten in het Duitse taalgebied - een initiatief van Dutch Performing Arts , Kunstenpunt en Flanders Literature - selecteert Katja Herlemann een van de genomineerde teksten om vertaald te worden in het Duits. Welke tekst dat zal zijn, wordt eveneens bekendgemaakt op 7 september.

Kijk voor meer informatie over de uitreiking op de website van het Theaterfestival .
nws.854.toneelschrijfprijslogohoofd.webp
nws.854.logosfondsenprijs.webp
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023