Fonds werkt samen met gemeentelijke en provinciale overheden

24 september 2019
Het Fonds Podiumkunsten gaat de subsidieverlening aan festivals samen met gemeenten en provincies uitvoeren. In juni van dit jaar sprak het Fonds het voornemen uit om de subsidieverlening aan festivals en podia in en met de regio te gaan organiseren. “Wij hopen dat de programmeringsregelingen een goed startpunt vormen voor het aanhalen van de banden tussen Fonds en gemeentelijke en provinciale overheden,” aldus Henriëtte Post, directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten.
Waarom gaat het Fonds samenwerken met gemeenten en provincies?
“Het startsein voor nauwere samenwerking tussen het rijk en andere overheden is een aantal jaar geleden gegeven. De Raad voor Cultuur constateerde in 2017 dat veranderingen in de maatschappij en in de (podium)kunsten vroegen om een andere relatie tussen overheidslagen. Wij sluiten ons aan bij die constatering. De afgelopen periode is veel tijd en energie besteed aan het dichter bij elkaar brengen van rijk, provincies en gemeenten. Met de ondersteuning van festivals en podia zit het Fonds Podiumkunsten al diep in de haarvaten van de lokale en regionale infrastructuur. Bovendien leerden de gesprekken met festivals in aanloop naar de nieuwe regeling ons dat festivals van nature al sterk ingebed zijn in hun omgeving. Dat biedt volop aanleiding en kansen om meer samenhang te krijgen tussen landelijk, provinciaal en gemeentelijk cultuurbeleid.”

Hoe ziet de samenwerking er concreet uit?

“We starten in 2020 met onze meerjarige festivalregeling. We hopen dat als dat een gedeeld succes wordt, we de komende periode de banden verder kunnen aanhalen en ook de andere onderdelen van die programmeringsregeling kunnen hervormen.
De subsidieaanvragen van festivals zullen in regionale adviescommissies worden beoordeeld. Gemeenten en provincies dragen hiervoor experts uit hun landsdeel aan. De commissie bestaat daarnaast uit een aantal experts die door het Fonds Podiumkunsten worden aangedragen. De komende maanden zal het Fonds samen met gemeenten en provincies commissies samenstellen.”

Heeft de samenwerking ook gevolgen voor de festivalregeling?

“Jazeker. Het Fonds legt in de herziene meerjarige regeling meer nadruk op de rol die festivals in hun regionale infrastructuur spelen. Dit vanwege de natuurlijke inbedding van festivals in die omgeving en de bijbehorende betekenis die festivals hebben voor het publiek. Het ligt dan ook voor de hand regio’s nauwer te betrekken bij het proces van beoordelen.”
Met bijna 40 gemeenten en provincies, verdeeld over vijf landsdelen, heeft het Fonds de afgelopen weken gesproken. Gemeenten en provincies staan positief tegenover intensievere samenwerking. Het Fonds onderscheidt vijf landsdelen: zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), oost (Gelderland en Overijssel), midden (Utrecht en Flevoland), west (Noord-Holland en Zuid-Holland) en noord (Groningen, Friesland en Drenthe).

De meerjarige festivalregeling wordt begin november gepubliceerd.
Foto: Festival Deventer op Stelten
Foto: Festival Deventer op Stelten
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023