Fonds Podiumkunsten wijst de Vorstin aan als Kernpodium

30 november 2011
Het Fonds Podiumkunsten heeft de Vorstin in Hilversum aangewezen als Kernpodium B binnen het onderdeel Programmeringssubsidie Podia Popmuziek van de Deelregeling programmeringssubsidies.
Met deze aanwijzing kan de Vorstin per 1 januari 2012 subsidie bij het Fonds aanvragen voor tekorten op concerten en danceparty’s met Nederlandse bands, solo-muzikanten en dj’s. De subsidie is bestemd voor de popmuzikanten, maar wordt indirect uitgekeerd via de Kernpodia. De programmeurs van de Kernpodia bepalen zelf welke bands ze op hun podium willen laten optreden. Wel stelt het Fonds eisen aan de minimum en maximum gages om zo de podia te stimuleren om Nederlandse bands beter uit te betalen. Het podium ontvangt subsidie als de gemaakte kosten voor het concert achteraf hoger blijken te zijn dan de entreeopbrengsten. In dat geval bedraagt de subsidie een deel van het tekort tot een vastgesteld maximum. Op deze manier wordt het financiële risico voor de podia kleiner en kunnen zij vaker een minder bekende of risicovolle band boeken.

Alleen een stichting of vereniging die zowel artistiek als financieel verantwoordelijk is voor de programmering van een zaal met een capaciteit van minimaal 200 bezoekers, kan een verzoek tot aanwijzing als Kernpodium doen. Deze organisatie moet professioneel werken en beschikken over een vaste zaal met voldoende faciliteiten. In de zaal moet een breed programma van voornamelijk popmuziek te horen zijn. Daarnaast wordt er onder andere gekeken naar het publieksbereik, de gehanteerde entreeprijzen en de uitbetaalde gages. Afhankelijk van de zaalcapaciteit wordt het podium ingedeeld als Kernpodium A, B, of C.

In 2011 zijn er een 40 tal podia aangewezen als Kernpodium.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen