Evaluatie internationaliseringssubsidie: 7000 speelbeurten in ruim 80 verschillende landen

07 februari 2017
Het Fonds Podiumkunsten heeft de internationaliseringsregeling extern laten evalueren door het onafhankelijke onderzoeksbureau KWINK Groep. Belangrijkste instrumenten waren een uitgebreide enquête en een serie gesprekken met aanvragers en andere belanghebbenden. Het onderzoek is begeleid door een externe klankbordgroep.
Uit de evaluatie blijkt dat de verschillende onderdelen van de internationaliseringsregeling een belangrijke bijdrage leveren in het vergroten van de speelmogelijkheden en de zichtbaarheid van de Nederlandse podiumkunstensector in het buitenland. Daarnaast stimuleert de regeling kwaliteit en innovatie door internationale uitwisseling en coproductie en wordt de presentatie van bijzonder aanbod uit het buitenland in Nederland mogelijk gemaakt.

KWINK groep stelt vast dat de toekenningen binnen de internationaliseringsregeling hebben geleid tot ruim 7000 voorgenomen speelbeurten in ruim 80 verschillende landen. Met name het snelloket wordt erg gewaardeerd door de aanvragers. KWINK groep constateert tegelijk ook dat in veel gevallen geldt dat het ook na een aantal optredens in een land niet mogelijk is om helemaal zonder subsidie te spelen.

Leden van de externe klankbordgroep, die de onderzoeksopzet en -resultaten van kritische kanttekeningen voorzagen, zijn: Maria Hansen (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties), Judith Veraart (Dutch Culture), Frank Bolder (LantarenVenster), Joris Janssens (Kunstenpunt), Anita Verheggen (De Nederlandse Toonkunstenaarsbond), Jan van der Plas (Popcoalitie), Anita van Dolen (Stadsschouwburg Amsterdam) en Iris Daalder (Nederlandse Associatie voor PodiumKunsten).
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen