Eruit halen wat erin zit: onderzoek talentdoorstroming en culturele diversiteit in de podiumkunsten

13 april 2010
Het doet ons genoegen u de eindrapportage te presenteren van het onderzoek 'Eruit halen wat erin zit' van Het Reijsbureau, cultureel advies. Het Fonds Podiumkunsten liet onderzoek doen, vanuit het programma Culturele Diversiteit, naar de ontwikkeling van 'toptalent' in eigentijdse cultureel diverse genres, variërend van wereldmuziek en 'urban arts' tot niet-westerse dans en crossovers.
Het Fonds heeft nu een beter beeld hoe artistieke professionalisering in deze kunstvormen te bevorderen is, en welke rol het Fonds daar in kan spelen. Onderdeel van het onderzoek waren uitgebreide groepsgesprekken met talentontwikkelaars, het talent zelf, vakopleidingen, productiehuizen en gezelschappen. Daarbij is voortgebouwd op resultaten van al bestaande studies.

Een in het oog springende uitkomst is de grote behoefte van beginnende regisseurs en choreografen aan meer mogelijkheden om ‘vlieguren’ te maken. Dit hangt direct samen met de beperkte aansluiting bij vakopleidingen en productiehuizen. Het leidt ertoe dat makers veelal in een vroeger stadium van hun ontwikkeling bij het Fonds aankloppen dan formeel opgeleide makers, wat vervolgens knelpunten in de kwaliteitsbeoordeling oplevert. Bij muziek lijkt er in de eerste plaats sprake van een behoefte aan zakelijke en productionele ondersteuning.

Het Fonds beraadt zich nu op vervolgstappen. Enerzijds werken we aan de toegankelijkheid van de bestaande regelingen en criteria voor meer ervaren makers in deze opkomende genres. Anderzijds bereiden we, mogelijk in samenwerking met collega-fondsen waaronder het Fonds voor Cultuurparticipatie, een stimuleringsprogramma voor voor de nieuwste generatie makers. We houden u hiervan via de website verder op de hoogte.

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Ricardo Burgzorg, programmamedewerker culturele diversiteit: r.burgzorg@fondspodiumkunsten.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen