El Otro: vierde voorstelling van Get Lost

30 maart 2015
nws.567.elotro.webp

Op 22 april gaat de voorstelling El Otro uit Chili, de vierde aflevering dit seizoen van het programma Get Lost, in première in Frascati in Amsterdam. Daarna is de voorstelling ook te zien in Utrecht, Heerlen, Tilburg, Den Haag en Brugge.
Kan tussen de muren van een psychiatrische inrichting de liefde opbloeien en overleven? Met die vraag gingen regisseur Luis Guenel Soto en de acteurs van Teatro Niño Proletario op bezoek bij diverse Chileense 'gekkenhuizen'. In El otro (de ander) presenteert een bont gezelschap van zeven acteurs een theatrale versie van dat leven, vol schijnbaar ongecontroleerde opwellingen, maar in werkelijkheid volgens een strakke regie.
Guenel, die wordt beschouwd als een van de grootste talenten in de Chileense theaterwereld, is een geestverwant van de Vlaamse Alain Platel. Diens bewegingstaal is eveneens gebaseerd op de motoriek van psychiatrische patiënten. En net als Platel onderzoekt Guenel het thema van emotioneel overleven in een harde en kille wereld. Ook in eerdere werken toonde het mede door Guenel opgerichte Teatro Niño Proletario sociaal en politiek engagement, met voorstellingen over de positie van maatschappelijke outcasts.

Te zien van 22 april t/m 5 mei 2015.
Kijk voor meer informatie en speeldata op: getlost-theater.nl

Get Lost
Voor de derde maal presenteert curator Frie Leysen met ‘Get Lost’ (voorheen Ervaar Daar Hier Theater) een serie van vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. “Ik heb gezocht naar hedendaags theater met een sterke artistieke taal, een voelbare urgentie en een maatschappelijke visie; voorstellingen die ook in een Europese theatercontext relevant blijven”, aldus Leysen.

Dit programma is van oktober 2014 tot en met begin mei 2015 te zien in verschillende steden in Nederland en in Brugge in België. Frie Leysen is de ‘grande dame’ achter spraakmakende festivals als het kunstenfestivaldesarts in Brussel, Foreign Affairs, Berliner Festspiele in Berlijn en Wiener Festwochen in Wenen. Leysen staat bekend als Europa’s belangrijkste ambassadeur van het internationale theater. Onlangs werd aan haar de Erasmusprijs toegekend.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023