Eindpresentatie #NieuweStukken

05 juli 2019
Een nieuwe lichting (podium)schrijvers presenteerde onlangs hun eerste teksten. De eindpresentatie van de eerste editie van #NieuweStukken vond plaats op donderdag 27 juni bij Stichting Nowhere in Amsterdam.
Het traject
De tien talenten die dit jaar deelnamen aan #NieuweStukken zijn Shula Tas, Fadua El Akchaoui, Sharif, Noël Abdoelhak, Brooklyn Mozes, Stokely Dichtman, Sandy Bosmans, Marthe van Bronkhorst, Yücel Kopal, Stacey Esajas en Simone Zeefuik. Zij volgden begin dit jaar workshops van de Tekstsmederij. In maart kwam de groep vervolgens bijeen voor een eerste voordracht van hun teksten. Daarna zijn de schrijvers in samenwerking met een coach verder gegaan met het schrijfproces.

Eindpresentatie
Tijdens de eindpresentatie werden fragmenten uit de nieuw geschreven theaterteksten uitgevoerd door acteurs Raymi Sambo, Samora Bertop, Soumaya Ahouaoui en Vanja Rukavina. De regie was in handen van Abdel Daoudi. Na afloop kregen de schrijvers een gebundelde versie van hun nieuwe stukken mee. De presentatie werd bijgewoond door de coaches, het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds en de betrokken partners: Bijlmer Parktheater, Rose Stories, Theater Zuidplein, El Hizjra en PoetryCircle/Nowhere.

#NieuweStukken is een kersverse subsidieregeling van het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds voor beginnende schrijvers om nieuwe verhalen te schrijven voor het podium.

Een impressie van de energieke avond in onderstaand videoverslag
Het eerste resultaat van #NieuweStukken is op 14 september te zien in het Bijlmer Parktheater: dan wordt Soep! van Stacey Esajas opgevoerd. In 2020 worden meer uitvoeringen verwacht in de betrokken theaters.

Beide fondsen zijn enthousiast over de eerste editie van #NieuweStukken en zullen volgend jaar een nieuwe ronde organiseren.

Foto's: Lesley Adu-Darkwah
nws.990.nieuwestukken6lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken2lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken4lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken19lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken1lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken3lesadu2019.webp
nws.990.nieuwestukken5lesadu2019.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen