11 augustus 2020

Een selectie uit de projecten van Balkonscènes


Op 18 mei opende het Fonds Podiumkunsten het loket voor de regeling Balkonscènes. De tijdelijke regeling is bedoeld om makers met inachtneming van de coronamaatregelen toch voor een publiek te laten optreden. In totaal zijn er 223 projecten gehonoreerd.


Met Balkonscènes worden initiatieven gerealiseerd die kleinschalige live-ervaringen binnen de huidige beperkingen mogelijk maken. Individuele podiumkunstenaars zoals regisseurs, acteurs, choreografen, dansers, musici maar ook muziek- en theaterauteurs voeren kleine voorstellingen uit die zij dicht bij het publiek tonen.

De gehonoreerde projecten bestaan uit een diverse groep makers, van acrobaten tot singer-songwriters, die op verschillende plekken een podium creëren. In verpleeghuizen, tuinen, in gymzalen van basisscholen en ook op balkons wordt opgetreden.

We lichten een selectie uit van de initiatieven.
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas
Harpist Miriam Overlach en zangeres Antje Lohse bedachten het Muziekboeket, een miniconcert op een gewenste locatie, bijvoorbeeld voor de huisdeur, voor het raam, in de tuin of - bij voldoende ruimte - ook binnen in een grote kamer. Een reeks van 13 mini-optredens, privé te boeken; als cadeau, voor een speciale gelegenheid, een straatborrel of feest.
Foto: Ronald Knapp
Foto: Ronald Knapp
Pianoduo Scholtes & Janssens maakt een vierdaagse toer langs diverse ziekenhuizen door heel Nederland. Met deze 'Hart onder de Riem-concerten' wil het duo hun steun betuigen aan de medewerkers uit de zorg en laten zien en horen dat muziek verbindt.
Singer-songwriter Tim Knol is een wandelclub begonnen. In 'De Wandelclub' combineert Tim Knol muziek met wandelen in de natuur in onder andere Drenthe, Flevoland. Tijdens de uitgestippelde routes krijgen de wandelaars muziek te horen van Tim Knol in de buitenlucht.
Foto: Gerard van der Sluijs
Foto: Gerard van der Sluijs
Pianist Hannes Minaar geeft een reeks pianorecitals. In zes monumentale kerken in Zwolle, Amsterdam, Breda, Naarden, Rotterdam en Groningen voert hij Bachs Goldbergvariaties uit, voorafgegaan door een nieuwe compositie van Daan Manneke, Gedanken zu Bach, gecomponeerd tijdens de coronacrisis.
Het ensemble La Sfera Armoniosa presenteert: The Corona Files. Tijdens de lockdown werkt La Sfera Armoniosa's artistiek leider Mike Fentross samen met jazz musicus/componist/arrangeur Maarten Ornstein aan de Covid Collaborations, een serie videoclips met zangers uit verschillende landen. Met dit project treedt La Sfera Armoniosa live op in de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar op 27 september. Persoonlijke verhalen en ervaringen uit verschillende, soms zwaar getroffen, landen, vormen de rode draad in dit programma.
Foto: Coen Wouters
Foto: Coen Wouters
Corpus Acrobatics is gestart met 'The Corona Bubble' , een acrobatische interpretatie van het Corona leven. Acrobate Li Ling Kassing danst op verschillende plekken in 'de Corona Bubbel', waaronder in Den Helder voor de bewoners van Zorggroep Tellus en bij verschillende musea.
In 'Troost voor Cool', een zomerproject van Theater Babel Rotterdam, trekt theatermaker Brecht Hermans met spelers van het gezelschap de wijk in. Via scènes over troost gaat Babel theatrale ontmoetingen aan met buurtbewoners en bezoekers van de wijk.
Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Herrie in de tent is een kleinschalige openlucht muziekvoorstelling van het collectief Frisse Oren dat inspringt op de uitdagingen die deze periode met zich meebrengt. De voorstelling speelt vanaf eind juli tot en met half september in buurtspeeltuinen, binnenplaatsen/tuinen/terrassen van theaters en concertzalen, in openluchttheaters, op schoolpleinen, voor BSO-kinderen en in hofjes.
Het dreampop duo ISLE organiseert openlucht concerten in een bosrijke omgeving. Tijdens 'ISLE in the Woods' komen natuur, muziek, verhalen en decors bij schemerlicht op een unieke manier samen.
De band Voodoo Chambers brengt een live ritual concert in Het Electriciteitshuis in Den Haag.
Fluitiste Ilonka Kolthof en pianist Ralph van Raat spelen twee concerten. Het programma is geïnspireerd op de natuur, die ondanks de turbulente tijden enorm opbloeit.
The Flying Acrobats is een acrobatische trio-show van Triali die langs verschillende zorginstellingen reist. Acrobatische kunst en trampolinetechniek, ondersteund door swingende jaren 60 muziek.
Het artiestenduo Micah & Julia spelen met de 'Backyard Sessions' hun laatste nummers met een live band op onder andere het Kattegat festival in Zwolle.
Jeroen Geevers heeft de eerste editie van het Vlondertuinen Festival georganiseerd. Op de Groote Wielenplas kun je vanaf je eigen boot kijken en luisteren naar concerten.De lijst met alle toekenningen is hier te bekijken.
Een van de gehonoreerde projecten Theater Adhoc | Foto: DigiDaan
Een van de gehonoreerde projecten Theater Adhoc | Foto: DigiDaan
Een van de gehonoreerde projecten Sites of Memory
Een van de gehonoreerde projecten Sites of Memory
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
nieuws 29 sep '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Op maandagavond zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd door premier Mark Rutte om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september en zijn in ieder geval voor de komende 3 weken van kracht.

Foto
Foto's: Amy Cooks

De minister van OCW heeft vandaag, Prinsjesdag 2020, bekend gemaakt 15 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het Fonds Podiumkunsten. Dit geld is bedoeld om de 71 instellingen die een positief advies hebben ontvangen, maar waarvoor het budget ontoereikend was, alsnog meerjarig te subsidiëren.

Het kabinet heeft bekend gemaakt 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen.

Geeft u voorstellingen of concerten in het buitenland of woont u de uitvoering van uw eigen werk in het buitenland bij? U kunt vanaf 1 september 2020 aanvragen indienen via het Snelloket.

Een van de gehonoreerde projecten Revelino Pinas en Derillio Alexander
Een van de gehonoreerde projecten Revelino Pinas en Derillio Alexander
Een van de nieuwe makers Ingrid Berger Myhre | Foto: Sara Anke
Een van de nieuwe makers Ingrid Berger Myhre | Foto: Sara Anke
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas

Na het bekendmaken van de besluiten over de meerjarige aanvragen voor productie en festivals is veel gereageerd op de spreiding van de honoreringen over het land. Daarbij moet worden opgemerkt dat de criteria die het Fonds Podiumkunsten bij de beoordeling heeft gehanteerd, zijn vastgelegd in regelingen die door de minister van OCW op 5 november 2019 zijn goedgekeurd. Hoe is het Fonds omgegaan met de spreiding?

Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg
Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

meer