Drie interdisciplinaire projecten geselecteerd voor residency Van Doesburghuis

26 september 2018
Projecten van Rozalie Hirs & Machiel Spaan, Helena van der Meulen en Jason Hansema

In juli 2018 is er een tweede oproep geplaatst door de publieke cultuurfondsen – Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Podiumkunsten, Letterenfonds en het Filmfonds –voor een residency in het Van Doesburghuis in Meudon-val-Fleury. De residency is bestemd voor kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo van Doesburg en Nelly actief waren: architectuur, beeldende kunst, literatuur, dichtkunst, muziek, vormgeving en podiumkunsten.
In totaal zijn er 29 aanvragen ontvangen verdeeld over de disciplines creatieve industrie, podiumkunsten en film. Uit deze aanvragen selecteerde een commissie scenarist Helena van der Meulen (film), Jason Hansma (digitale cultuur) en een duo-aanvraag voor het interdisciplinaire project van Rozalie Hirs (muziekcompositie) en Machiel Spaan (architectuur). Alle makers zullen elk vier maanden lang hun artistieke praktijk verder ontwikkelen in het Van Doesburghuis.

Rozalie Hirs (muziekcompositie) en Machiel Spaan (architectuur)
Rozalie Hirs en Machiel Spaan werken tijdens hun gezamenlijke werkperiode aan hun interdisciplinaire installatie Ways of Space, een onderzoek naar de betekenis van geluid binnen een ruimte. Hirs en Spaan nemen de karakteristieke geluiden van het Van Doesburghuis als inspiratiebron -als het ware een instrument - en ontwikkelen een interactieve muziekcompositie. Een compositie die niet alleen is geïnspireerd op hun persoonlijke verblijf in het huis maar ook voortborduurt op ideeën van Theo van Doesburg over een nieuwe architectuur van de opengebroken ruimte. Het verblijf in het huis resulteert in concert en een tentoonstelling.

Helena van der Meulen (film)
Helena van der Meulen gebruikt haar werkperiode in het Van Doesburghuis voor de laatste ontwikkelingsfase van Human Beasts, een speelfilm over de opkomst, bloei en ondergang van de CoBrA-beweging met een cruciale rol voor Parijs. Tijdens haar verblijf doet ze met steun van een Franse co-producent het laatste (veld)onderzoek, schrijft ze de draaiversie voor de film en ontwikkelt ze samen met de beoogde regisseur een regievisie op het project.

Jason Hansma (digitale cultuur)
Jason Hendrik Hansma onderzoekt tijdens zijn residency het interdisciplinaire werk van Theo van Doesburg en filmmaker Jean Painlevé. De uitkomsten verwerkt Hansma in nieuw werk waarbij door middel van algoritmes het werk van beide kunstenaars wordt vertaald naar het heden. De werkperiode resulteert in een tentoonstelling waarin het werk wordt gepresenteerd.

Beoordeling van de voorstellen
In de beoordeling heeft de interdisciplinaire adviescommissie allereerst gekeken naar de artistieke kwaliteit van geselecteerde residenten, en vervolgens naar de potentie van het voorstel in relatie tot de residency-plek.

Bijdrage
De residenten ontvangen een bijdrage van 1.000 euro per maand voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. De huur van de studio, de woonruimte en begeleiding worden direct door de fondsen aan het Van Doesburghuis voldaan.

Eerste open oproep
Tijdens de eerste open oproep selecteerde een interdisciplinaire commissie beeldend kunstenaar Antonis Pittas en architect Marcel Moonen.

Derde en laatste open oproep
Tijdens de derde en laatste open oproep in 2019 kunnen makers en bemiddelaars in de disciplines beeldende kunst & erfgoed en podiumkunsten een aanvraag indienen. Houd de website van het Mondriaan Fonds en het Fonds Podiumkunsten in de gaten voor meer informatie.
Foto: Jean Michel Bale
Foto: Jean Michel Bale
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen