DEN stelt 210.000 euro beschikbaar voor innovatieve ideeën in de kunstensector

17 september 2018
DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering stelt een geldbedrag van 210.000 euro beschikbaar voor ideeën over de innovatieve inzet van digitale toepassingen in de kunstensector. Met deze Open call for ideas voor pionierprojecten wil DEN samen met de kunstensector een basis leggen voor digitalisering in deze sector. DEN-directeur Maaike Verberk lanceerde de open call op 7 september op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Kunstinstellingen en kunstenaars worden opgeroepen om uiterlijk 19 oktober 2018 hun ideeën in te dienen.
Call for ideas
DEN nodigt kunstinstellingen uit om ideeën aan te dragen voor digitale toepassingen op het gebied van het creatieproces, publieksbenadering en -participatie of rond het digitaal vastleggen van de artistieke erfenis. DEN zoekt een veelbelovend idee waarbij het maken van kunst, digitalisering en innovatie elkaar versterken en dat de potentie heeft om concreet uitgewerkt te worden. Samen met de kunstinstellingen of individuele kunstenaars ontwikkelt DEN de gekozen ideeën tot een demo, prototype of pilot. Daarvoor is in totaal 210.000 euro beschikbaar, verdeeld over maximaal drie projecten. De ideeën zullen worden getoetst door een onafhankelijk panel uit de kunstensector.

Waarom deze call?
De inzet van digitale technieken bij het maken van kunst, het bereiken van publiek en culturele educatie staat nog in de kinderschoenen. Technologie biedt veel mogelijkheden voor de kunsten. Innovaties kunnen meerwaarde bieden om artistieke ervaringen over te brengen en om op nieuwe manieren te verbinden met het publiek. Deze nieuwe mogelijkheden wil DEN samen met de kunstensector onderzoeken, om zo tot nieuwe inspirerende voorbeelden voor de cultuursector te komen.

Voor wie is deze call?
Voor presentatie- en kunstinstellingen en/of kunstenaars die werkzaam zijn in de sectoren podiumkunsten, beeldende kunsten, ontwerp en film. Tot en met 19 oktober 2018 kun je je idee indienen.

Informatie over de procedure is te vinden op DEN.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen