COVID-19: nieuwe en gewijzigde regelingen

22 januari 2021
Na een veelbewogen jaar, gekenmerkt door COVID-19 en de ingrijpende maatregelen voor de cultuursector, blikken we vooruit naar de wijze waarop het Fonds in 2021 makers en instellingen extra ondersteunt.
Het kabinet maakte in september vorig jaar bekend 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen. Een deel van dit tweede steunpakket is bestemd voor de podiumkunsten. Het Fonds Podiumkunsten zet de middelen in om makers te ondersteunen. Het budget voor een aantal regelingen die direct ten goede komt aan makers wordt in 2021 verhoogd. Daardoor kunnen meer subsidies worden toegekend. Ook introduceert het Fonds een nieuwe regeling.

Nieuw: regeling Vrije producties
▪ Er is een bedrag van 39,6 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe regeling Vrije producties. Deze regeling biedt financiële compensatie voor vrije producties waarvoor uitvoeringen gepland stonden en die niet of maar gedeeltelijk volgens planning kunnen doorgaan. Door op deze manier het investeringsverlies te compenseren komt ruimte vrij om opnieuw te investeren in producties.

Uitbreiding van bestaande regelingen
Het blijft van groot belang dat podiumkunstenaars hun publiek weten te vinden. Hiertoe breidt het Fonds een aantal bestaande regelingen uit.
▪ Met de tijdelijke regeling Urban On Stage biedt het Fonds ondersteuning aan urban initiatieven om hun reeds bestaande evenement, programma of serie voort te zetten binnen de huidige beperkingen. Het programma kan bestaan uit (korte) live optredens, voorstellingen, concerten en uitvoeringen. De activiteiten kunnen zich (deels) online afspelen. Het Fonds wil hiermee artiesten ruimte geven om hun vak uit te voeren. Meer info volgt in gebruari.

▪ Ook de regeling 2P: Verbinden produceren en presenteren wordt binnenkort uitgebreid en zal ondersteuning gaan bieden aan samenwerkingen tussen podia en lokale makers.

▪ Begin januari kon er opnieuw worden aangevraagd voor de tijdelijke regeling Balkonscènes. We ontvingen maar liefst 689 aanvragen. Alle aanvragers ontvangen uiterlijk in de eerste week van maart bericht. We maken de toekenningen in meerdere rondes bekend.
Er komt nog een ronde voor deze regeling, hier is 2,5 miljoen euro extra budget voor beschikbaar gesteld. We verwachten rond maart/april het loket hiervoor te openen.

▪ Het budget van de regelingen werkbijdrage muziekauteurs en werkbijdrage theatertekst wordt verhoogd met 500.000 euro voor 2021. Daardoor kunnen meer aanvragen gehonoreerd worden.

Houd onze website in de gaten voor updates over verdere wijzigingen in 2021.
Foto: Rob van Dalen | De band Voodoo Chambers ontving subsidie van Balkonscènes
Foto: Rob van Dalen | De band Voodoo Chambers ontving subsidie van Balkonscènes
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen