Bijeenkomsten over fair pay in de podiumkunsten

10 oktober 2019
Eerlijk loon voor eerlijk werk: dat is waar fair pay als één van de pijlers van de Fair Practice Code voor staat. Om fair pay te kunnen realiseren, moeten podiumkunstinstellingen op zoek naar een nieuwe balans tussen omvang van producties, tijd en geld. In bijeenkomsten dit najaar gaan vertegenwoordigers van podiumkunstinstellingen op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Aan welke knoppen kunnen gezelschappen en ensembles draaien? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?
Nieuwe balans: hoe werkt dat in de praktijk?
Minister Van Engelshoven (Cultuur) stuurt aan op het vinden van een nieuwe balans. Over het cultuurbeleid in de periode 2021-2024 schrijft zij in haar uitgangspuntenbrief: “Eerlijke beloning is voor mij een onbetwistbaar uitgangspunt. Eerlijke beloning is wat mij betreft belangrijker dan de kwantiteit van de productie en werkgelegenheid: meer productie en meer werkgelegenheid mogen niet ten koste gaan van een eerlijke beloning.”

Het Fonds Podiumkunsten heeft CAOP gevraagd een reeks bijeenkomsten te organiseren. Door de sessies krijgen podiumkunstinstellingen inzicht in hun eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden als werk- en opdrachtgever. Tijdens de bijeenkomsten gaan makers, artistiek en zakelijk leiders en toezichthouders van producerende instellingen met elkaar in gesprek. De deelnemers wisselen ervaringen en dilemma’s uit. Experts van CAOP, met kennis van arbeidsmarktvraagstukken in het maatschappelijke domein, zijn aanwezig en geven advies hoe om te gaan met fair pay.

Voor wie
Er worden dit najaar vijf bijeenkomsten georganiseerd. Vier voor artistiek leiders en makers en zakelijk leiders van producerende instellingen, en een bijeenkomst voor bestuurders/toezichthouders van producerende instellingen. Er is per bijeenkomst plaats voor maximaal 25 personen.

Deze bijeenkomsten zijn aanvullend op de werksessies Fair Practice Code, ontwikkeld door de projectgroep Fair Practice Code van Kunsten ’92.

Wanneer
18 november | 09.30 tot 13.00 uur | locatie: Tilburg (artistiek & zakelijk leiders)
25 november | 09.30 tot 13.00 uur | locatie: Amsterdam (artistiek & zakelijk leiders)
25 november | 16.30 tot 20.00 uur | locatie: Amsterdam (raden van bestuur/toezicht)
02 december | 09.30 tot 13.00 uur | locatie: Zwolle (artistiek & zakelijk leiders)
16 december | 09.30 tot 13.00 uur | locatie: Utrecht (artistiek & zakelijk leiders)

Aanmelden
Aanmelden kan via dit aanmeldformulier
In verband met het beperkte aantal deelnemers per sessie vragen wij om max 1 persoon per organisatie aan te melden.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over de bijeenkomsten contact op met Marianne van de Velde, senior beleidsadviseur van het Fonds Podiumkunsten. Te bereiken via m.velde@fondspodiumkunsten.nl en 070-7072792.
Zie voor meer informatie over fair practice arbeidsmarktagenda.cc en fairpracticecode.nl

Zie ook
Podiumkunstenaars eerlijk betalen?
CAOP adviseert Fonds Podiumkunsten over fair pay
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen