Beleidsplan 2013-2016: Naar een nieuw evenwicht

02 februari 2012
Fonds Podiumkunsten presenteerde op 1 februari 2012 het beleidsplan voor de periode 2013 - 2016. De bezuinigingen dwingen tot een nieuw evenwicht. Het gaat om een nieuwe balans tussen kwaliteit en pluriformiteit, tussen autonomie en publieksbereik, tussen subsidie en prestaties en tussen fondssubsidie en het financiële draagvlak vanuit de samenleving, waaronder de lokale overheden.
Het Fonds Podiumkunsten is vier jaar geleden opgericht om de maatschappelijke betekenis van de podiumkunsten te versterken door te investeren in kwaliteit, afstemming van vraag en aanbod en vermindering van subsidieversnippering. De noodzaak van deze opdracht is vier jaar later door de cultuurbezuinigingen en het maatschappelijke debat nog groter geworden. Het Fonds streeft naar een bestel waarin vraag en aanbod in evenwicht zijn en oog is voor kwaliteit, internationale profilering en ondernemerschap. Een brede maatschappelijke en landelijke spreiding spelen daarbij een belangrijke rol.

Prioriteit voor ‘midden- en kleinbedrijf’
Prioriteit wordt gegeven aan de producties en presentaties van het ‘midden- en kleinbedrijf’ van de podiumkunsten, waardoor de voor Nederland zo kenmerkende pluriformiteit van de podiumkunsten zo goed mogelijk kan worden gewaarborgd. Het sterk geslonken budget van het Fonds vraagt om een nog transparanter, eerlijker en doelmatiger verdeling van subsidies. Zo kan het Fonds meer doen met minder geld en wordt het ondernemerschap van instellingen verder gestimuleerd. Tegelijkertijd wordt relatief meer geïnvesteerd in innovatie en de jongere generaties makers.

Vereenvoudigd pakket van regelingen
Het Fonds Podiumkunsten heeft een pakket van regelingen dat de afgelopen jaren sterk is vereenvoudigd, onderling beter aansluit en in aantal is teruggebracht. De belangrijkste wijziging betreft de al op 2 november 2011 gepresenteerde nieuwe regeling meerjarige activiteitensubsidie 2013-2016. Daarnaast hanteert het Fonds de projectenregeling en, de in de vorige jaren al zeer vereenvoudigde, programmeringsregeling, de regeling internationalisering inclusief promotie van de podiumkunsten in het buitenland en subsidieregelingen voor werkbeurzen en opdrachten.

Sterk geslonken budget
Het budget van het Fonds Podiumkunsten gaat in de nieuwe beleidsperiode van ruim 60 miljoen euro naar 43 miljoen euro. Om in de toekomst flexibel te kunnen blijven en nieuwe ontwikkelingen te kunnen ondersteunen wordt in verhouding minder bezuinigd op de projecten- en programmeringsregeling. De bezuinigingen bij het Fonds zitten vooral in de meerjarige activiteitensubsidie. Dit budget gaat van 40 miljoen euro naar 24,5 miljoen euro.


Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023