Alexandra Radius en Han Ebbelaar ontvangen Kylián Ring

26 januari 2018
Op donderdag 25 januari is voor de zesde keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt. De ring, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Dansdagen en Holland Dance Festival, is aan twee personen uitgereikt: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Zij ontvingen de prijs vanwege hun actieve en belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.
De ring werd overhandigd tijdens de opening van het Holland Dance Festival door de winnaars van de ring in 2016: Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, en Ton Wiggers, algemeen directeur van Introdans.

Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Alexandra Radius en Han Ebbelaar zijn niet alleen het beroemdste danskoppel dat Nederland ooit heeft gekend, ze leveren ook al decennialang een niet te onderschatten bijdrage aan de Nederlandse danskunst in het algemeen en aan de stimulering en ondersteuning van nieuwe generaties dansers in het bijzonder. De twee leerden elkaar in 1959 kennen bij Nederlands Dans Theater. Vervolgens waren ze als sterdansers verbonden aan het American Ballet Theatre en Het Nationale Ballet. Gedurende vele jaren waren ze de muzen van Hans van Manen en Radius trad tijdens haar uitzonderlijk lange carrière vaak op met de legendarische Rudolf Nureyev. Ook brachten ze diverse eigen programma’s uit. Bij hun 20-jarig dansjubileum, in 1979, richtte het echtpaar het Dansersfonds ’79 op, waarvoor zij zich tot op de dag van vandaag met een buitengewone bevlogenheid inzetten.

Bij laatstgenoemde gelegenheid werden Radius (Amsterdam, 1942) en Ebbelaar (Hoorn, 1943) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Radius is daarnaast, sinds 1990, draagster van de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje en Ebbelaar werd in 2009 bevorderd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Onlangs vierde het paar zijn 55-jarig huwelijksfeest.

Jiři Kylián Ring
De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Dansdagen en Holland Dance Festival. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.
foto: Sacha Grootjans
foto: Sacha Grootjans
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen