Aanvragen artist-in-residence uitwisseling Nederland en Los Angeles

05 november 2013
nws.408.dutchcultureusa.webp

DutchCulture, centre for international cultural cooperation, coördineert in samenwerking met het Fonds Podiumkunsten, Nederlands Consulaat Generaal in New York en de City of Los Angeles Department of Cultural Affairs (DCA) een artist-in-residence uitwisseling tussen Nederland en Los Angeles (VS).
Een aantal Nederlandse (podium)kunstenaars krijgt de kans om in samenwerking met een partnerorganisatie in Los Angeles daar in 2014/2015 een project te realiseren. Omgekeerd kunnen Nederlandse organisaties, (podium)kunstenaars uit Los Angeles in Nederland ontvangen. De uitwisseling maakt deel uit van het Cultural Exchange International (CEI) programma van de Department of Cultural Affairs (DCA) van de stad Los Angeles.

De uitwisseling is bedoeld voor professionele kunstenaars/organisaties en financiert een verblijf en werkperiode van twee weken tot drie maanden in Los Angeles of Nederland. De beschikbare beurzen voor de deelnemers bedragen vijfduizend tot twintigduizend dollar en worden beschikbaar gesteld door DCA Los Angeles en het Fonds Podiumkunsten. Ook het Nederlandse Consulaat Generaal in New York draagt bij aan dit uitwisselingsprogramma. In aanmerking komen individuele (podium)kunstenaars en/of kleine organisaties/gezelschappen tot vier personen.

Voorwaarden, richtlijnen en aanmelding
Let op: er zijn drie belangrijke bindende voorwaarden.
1. Het betreft een intensief uitwisselingsprogramma van partnerorganisaties in beide landen. Uit de aanvraag moet dan ook duidelijk het belang en de noodzaak van de samenwerking blijken.
2. De aanvraag kan alleen worden ingediend bij DCA door de partner in Los Angeles.
3. De uitwisseling maakt deel uit van het CEI programma van DCA Los Angeles. Voor honorering moet het samenwerkingsproject van belang zijn voor de stad Los Angeles.

De richtlijnen én aanvraagformulier zijn te vinden via culturela.org

Uit de nieuwe guidelines voor het CEI programma 2014/2015

Residencies can be process based or project based.

The elements of a creative residence should include an exchange of learning or teaching, which may initiate a creative collaboration.

A CEI residency should include relationship-building that may take the form of community networking, development workshops, open rehearsal or demonstration performances or exhibitions.

The goal is to utilize the residency period to establish deeper and more thoughtful relationships than are possible through touring exhibitions or touring presentations.


Hulp bij partner search
Aangezien de aanvraag alleen kan worden ingediend door een samenwerkingspartner in Los Angeles is het belangrijk voor geïnteresseerden om spoedig contact op te nemen met de gewenste kunstenaar, artiest of partnerorganisatie in Los Angeles. Als het moeilijk is om een goede match te vinden, maak dan een ‘pitch’ van één pagina in het Engels (inclusief links naar Engelstalige Website en/of Vimeo/You Tube materiaal) en mail de link aan het Nederlandse Consulaat in New York: NYC-Performingarts@minbuza.nl Op deze manier kan het Consulaat geïnteresseerden in contact brengen met eventuele matching-partners in Los Angeles of de ‘pitch’ ter advisering doorsturen aan hun contacten bij de DCA in Los Angeles. In het verleden is dat effectief gebleken. De website van het consulaat is dutchcultureusa.com

De deadline voor het indienen van de aanvraag is 6 december 2013 bij DCA Los Angeles. Beoordeling van de aanvragen vindt begin 2014 plaats in Los Angeles. De uitslagen worden verwacht in mei 2014.

Voor vragen kunt u contact opnemen met DutchCulture|TransArtists, Maria Tuerlings (m.tuerlings@dutchculture.org) en het Consulaat Generaal in New York NYC-performingarts@minbuza.nl (ook voor vragen over mogelijke partners in Los Angeles).
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023