20 maart première Laaroussa uit Tunesië

04 maart 2014
Foto: Mongi Aouinet
Foto: Mongi Aouinet

De voorstelling Laaroussa van broer en zus Sofiane en Selma Ouissi gaat 20 maart in première in Utrecht en is daarna nog in het hele land te zien. Het is de vierde en laatste voorstelling dit seizoen van het programma Ervaar daar hier Theater waarin Erasmusprijswinnaar Frie Leysen ons kennis laat maken met dans en theater uit niet-westerse landen.
Broer en zus Sofiane en Selma Ouissi zijn opgeleid aan de dansacademie in Tunis. Hun producties enten ze op het dagelijks leven en daarmee groeiden ze uit tot twee belangrijke choreografen in de hedendaagse Arabische dansscene.

Voor Laaroussa verbleven zij lange tijd in het Tunesische dorp Sejnane om de bewoners te ontmoeten en hun kunstnijverheid te leren kennen. De vrouwen van het dorp zijn creatieve pottenbaksters, een vaardigheid die moeders op dochters overdragen. Hun handen hakken stenen, mengen kleurpigmenten en kneden klei tot schalen en sculpturen.
Die bewegingen plaatst het choreografenduo op het toneel in een nieuwe context. Door ze te herhalen, te vertragen, te variëren en met muziek te combineren ontstaat een abstracte, nauwgezette en fascinerende compositie. Zo transformeert een vrouwenambacht tot een minimalistische choreografie, die zich op een bijna bezwerende manier door de tijd beweegt.
Achter de twee dansers zijn de vrouwen van Sejnane op het witte doek te zien. Zij worden door ons bekeken en kijken vanaf het scherm naar ons. Daardoor ontstaat een Ouissi-universum dat verschillende plaatsen en tijden bij elkaar brengt. De eigentijdse handendans leidt ons naar het hier-en-nu en tegelijkertijd naar de bron van inspiratie, de vrouwen ver van ons vandaan.

Laaroussa is een dansante tegenhanger van een tijdsgeest waardoor op hoog tempo veel verandert of verdwijnt. Zestig minuten lang delen we onze tijd en ruimte met een groep wereldburgers in de knel. Deze dans laat ons stilstaan bij een wereld waarin handgemaakt keramiek verdrongen wordt door plastic prefabproducten. De wereld waarin lenterevoluties gericht op vrijheid en democratie omslaan in vernietigend religieus geweld.

Als Sofiane en Selma Ouissa de bewegingen van deze vrouwen voor onze ogen uitvoeren worden wij getuigen. Dat is wat deze bevlogen choregrafen bedoelen met kunst maken die iets toevoegt aan de wereld.

Speellijst
20 maart – Stadsschouwburg Utrecht
22 maart – Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg
25 maart – Oosterpoort, Groningen
27 maart – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
29 maart – Frascati Theater, Amsterdam
01 april – Theater aan het Spui, Den Haag
02 april – Rotterdamse Schouwburg
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023