14 juni: ComMotie-debat GAME OVER

15 mei 2012
nws.257.commotie_gameover.webp

ComMotie presenteert: GAME OVER – Podiumkunsten en games; een match made in heaven?
Veertig jaar nadat Atari het legendarische computerspel Pong lanceerde, zijn de principes van gaming zichtbaar in de podiumkunsten. Steeds vaker zetten theatermakers, dansers en muzikanten de toeschouwer in als actieve deelnemer in hun voorstellingen of composities.

In navolging van Wikipedia, YouTube en Idols krijgt ‘de spelende mens’ in dit Ervaringstheater 2.0 een eigen rol: hij mag nu werkelijk zelf gaan spelen. Waar blijft de autonome kunstenaar in dit verhaal? Wordt hij of zij een bedreigde diersoort in tijden dat iedereen theater kan maken en componeren? Of is het een trend en waait deze weer over?

ComMotie onderzoekt deze ontwikkeling binnen de podiumkunsten. Maar niet zonder dat ze de daad bij het woord voegt: de toeschouwer wordt aan het werk gezet. GAME OVER is een ‘user generated’ debat met theatrale en muzikale installaties die niet in beweging komen zonder het publiek.

Met bijdragen van:
EboMan, multimediaal muziekproject van Jeroen Hofs, Paul Oomen, componist),
PIPS Lab, theatervoorstellingen en multimediale interactieve installaties, EINDBAAS, muzikanten die gamecomputers als instrumenten gebruiken,
Evert Hoogendoorn, gamedesigner bij IJsfontein en senior docent bij de opleiding Interactive Performance Design and Games bij de HKU,
Edit Kaldor, maakt theatervoorstellingen, die de grenzen van het theater aftasten en vaak het gebruik van digitale media integreren,
Richard (Skate) Simon, gameking,
Menno van der Veen, programmamaker bij De Balie en schrijver van Welkom in Youtopia,
Sadettin Kirmiziyüz, theatermaker.

De presentatie is in handen van Jörgen Tjon A Fong en Lex Bohlmeijer.
Na afloop is er feest ter gelegenheid van de laatste ComMotie-aflevering van dit seizoen.

Wanneer: donderdag 14 juni (inloop vanaf 15.45).
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Studio van TA
Toegang gratis, aanmelden via commotie.nu

ComMotie is een serie theatrale debatten over de kosmopolitische kunstpraktijk. Toneel, muziek, dans en een goed gesprek, allemaal in één programma. In seizoen 2011-2012 zet ComMotie een glazen bol op tafel. Met drie afleveringen waarin de kunstenaars van de toekomst aan het woord komen en laten zien hoe zij de podiumkunsten gaan veranderen.

ComMotie is een initiatief van ӬFonds Podiumkunsten, Theater Instituut Nederland en Muziek Centrum Nederland en wordt geproduceerd i.s.m. Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam.
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen