12 januari ComMotie: podiumkunsten als afkickmiddel voor beeldverslaving aan seks en geweld

02 januari 2012
nws.229.commotie120112.webp

Deze aflevering van ComMotie gaat over The Experience - podiumkunsten en ervaringsverslaving. Het lijkt een generatie-fenomeen. In de podiumkunsten zijn er steeds meer twintigers en dertigers die in hun werk als kunstenaar proberen een antwoord, zoniet een afkickmiddel te genereren voor de dagelijkse stroom aan beelden over seks en geweld.
Door een continu bombardement van beelden in een alsmaar groeiend aantal media is de waarde van de beeldervaring gedevalueerd. Van kinds af aan, dag in dag uit zijn de huidige twintigers en dertigers geconfronteerd met agressieve en erotische informatie. Deze generatie volwassenen is er murw van en nu lijken ze klaar om de verslaving te lijf te gaan. In voorstellingen en muzikale optredens zoeken makers bezinning en authenticiteit, voor zichzelf en hun publiek. Door terug te keren naar de suggestieve kracht van podiumkunsten, of juist door de media af te troeven met live confrontatie. Kunnen ze de concurrentie aan?

Nu begeven deze voorstellingen en optredens zich nog aan de randen van de mainstream podiumkunsten. Straks zijn deze makers zelf de mainstream. Wat doet dat over tien jaar met de artistieke taal? Welk wereldbeeld, welk engagement en welke stijlmiddelen voeren dan de boventoon?

The Experience
Hoeveel beelden kan een mens verdragen? Zijn we murw gebeukt door het bombardement van agressieve en seksuele informatie in ons dagelijks leven? En hoe gaan we dat gevoel van murwheid te lijf? ComMotie The Experience zoomt in op podiumkunstenaars die de ervaringsverslaving centraal stellen in hun werk.

Gasten en deelnemers
ComMotie The Experience is een louterende ervaring. Een razend ritueel om een opkruipend gevoel van murwheid tegen te gaan. Met snerpende optredens van Ramsey Nasr en de Young Gangsters. Met muziek van Nik van den Berg en Laurens de Boer. Met een ontnuchterende keynote van Sarah Meuleman. En een bezinnend gesprek onder leiding van Jörgen Tjon A Fong met o.a. Simon van den Berg, Charl Landvreugd.

Waar en wanneer
Datum/tijd: 12 januari 16.30 t/m 18.30 uur (inloop vanaf 16.15)
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
Toegang gratis, aanmelden via commotie.nu

ComMotie
ComMotie is een serie theatrale debatten over de kosmopolitische kunstpraktijk. Toneel, muziek, dans en een goed gesprek, allemaal in één programma. In seizoen 2011-2012 zet ComMotie een glazen bol op tafel. Met vier afleveringen waarin de kunstenaars van de toekomst aan het woord komen en laten zien hoe zij de podiumkunsten gaan veranderen.
ComMotie The Experience wordt geproduceerd in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam.

ComMotie is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Theater Instituut Nederland en Muziek Centrum Nederland.
www.vincentkouters.nl
sarahmeuleman.com
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen