12 april première Drought and Rain van Ea Sola (Vietnam)

19 maart 2013
nws.340.ea_sola_foto3.webp

Op 12 april vindt in de Stadsschouwburg Groningen de première plaats van Drought and Rain van de Vietnamese choreografe Ea Sola. Drought and Rain is dit seizoen de laatste voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’. Ea Sola werkt in deze nieuwe bewerking met een andere generatie vrouwen tussen de 50 en 80 jaar. Na Groningen nog te zien in Amsterdam, Tilburg, Enschede, Utrecht, Rotterdam en Heerlen.
Drought and Rain
De eerste versie van Drought and Rain (droogte en regen) uit 1995 liet het publiek verbluft achter. Dertien vrouwen tussen 50 en 80 jaar schuifelden langzaam over het toneel, tenger, stil, maar met een indrukwekkende onverzettelijkheid. 'Huiveringwekkend mooi', oordeelde de pers. De Frans-Vietnamese choreografe Ea Sola vond haar 'actrices' – geen van hen had ooit op het toneel gestaan – in boerendorpjes in het Noorden van Vietnam, waar zij als kind nog de Franse overheersing hadden meegemaakt. Tijdens de oorlog tegen de Amerikanen moesten zij bij afwezigheid van hun zoons en mannen zelf gewapend hun dorpen beschermen; indringende ervaringen, waar echter meestal over werd gezwegen.

In deze nieuwe enscenering, gecreëerd op uitnodiging van het vermaarde Edinburgh International Festival, werkt Sola met een jongere generatie. Deze vrouwen droegen geen wapens, maar gingen naar het front om gewonden te troosten met hun zang. Strak geregisseerde, abstracte beelden brengen dat verleden in herinnering, in combinatie met live muziek. Het optreden van de vrouwen is een indringende getuigenis van fysieke, maar vooral van een enorme mentale en spirituele veerkracht.

De internationale pers is lyrisch over de voorstelling. “An extraordinarily poetic project” aldus The Times. The Guardian: “Profound, enlightening and uplifting”.

Ervaar daar hier Theater
Het project ‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert vijf bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Van oktober 2012 tot en met april 2013 te zien in zeven theaters in Nederland. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds. Met een bijdrage van het VSB Fonds.

In het seizoen 2013 - 2014 volgt een nieuwe serie voorstellingen binnen het ‘Ervaar daar hier Theater’ programma. Met voorstellingen uit Thailand, China, Brazilië en Tunesië. Meer informatie volgt spoedig.

De programmering van ‘Ervaar daar hier Theater’ is in handen van Frie Leysen, de ‘grande dame’ achter smaakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, Theater der Welt in Berlijn en Wiener Festwochen. Frie Leysen: “indrukwekkende voorstelling over het collectieve geheugen van de bevolking in Vietnam.” Bekijk de korte film van Frie Leysen en Ea Sola op www.ervaardaarhier.nl

Speellijst Drought and Rain
12 april: Stadschouwburg Groningen
15 april: Stadsschouwburg Amsterdam
19 april: Theaters Tilburg-Schouwburg
20 april: Wilminktheater, Enschede
23 april: Stadschouwburg Utrecht
24 april: Rotterdamse Schouwburg
28 april: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen