100 projecten van start met de podiumkunstvoucher


10 december 2021

In juni dit jaar introduceerde het Fonds Podiumkunsten de podiumkunstvoucher. Met de voucher kunnen podiumkunstenaars in opdracht van een maatschappelijke organisatie nieuw werk maken of uitvoeren. 100 projecten zijn geselecteerd en worden de komende tijd uitgevoerd.


Met dit initiatief wil het Fonds zichtbaar maken wat professionele kunstenaars kunnen betekenen voor maatschappelijke organisaties en mogelijkheden creëren voor podiumkunstenaars om ook in tijden van Covid-19 werk te maken en dat op kleine schaal uit te voeren. Het Fonds werkte hiervoor samen met vier maatschappelijke partners: Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, De Zonnebloem, Jantje Beton en de Vereniging van Openbare Bibliotheken VOB.

De vier partners verstrekten samen in totaal honderd vouchers aan podiumkunstenaars voor het geven van liveoptredens die zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Vereniging van Openbare Bibliotheken, Toon Kets: ‘De podiumkunstenvouchers hebben de professionele kunstenaars gesteund na de barre tijd die zij hebben doorgemaakt. Heel bijzonder is de samenwerking tussen bibliotheken en kunstenaars die tot zoveel mooie en passende initiatieven heeft geleid. Bibliotheken organiseren al jaren activiteiten op het gebied van cultuur en ontmoeting & debat en door deze wisselwerking ontstonden er interessante evenementen’.

UAF-directeur Mardjan Seighali: 'Kunst kent geen grenzen. Ook onder de gevluchte studenten en professionals die wij begeleiden zijn getalenteerde musici en performers. Zij voegen iets toe aan onze cultuur. Een ander geluid en een ander perspectief. Dit project geeft creativiteit de ruimte en brengt de verbinding tot stand tussen verschillende muziekculturen. Kruisbestuiving verrijkt en vernieuwt de culturele sector.'

Een greep uit de projecten

De Middelburgse kunstenaar Broeder Dieleman duikt in de archieven van de ZB naar de Terneuzense folklorist Johan de Vries. Een lezing met liedjes met daaraan gekoppeld een tentoonstelling (installatie) met beeldend werk van broeder Dieleman zal het resultaat zijn. ZB is de Openbare Bibliotheek in Middelburg en Vlissingen en de Provinciale Ondersteunings Instelling (POI) en Wetenschappelijke Steunfunctie voor Zeeland. ZB biedt gastvrij en laagdrempelig kennis en inspiratie voor alle Zeeuwen. ZB doet dat in samenwerking met haar partners en vervult een centrale rol in het netwerk van de Zeeuwse Bibliotheken.
Foto: Mechteld Jansen
Foto: Mechteld Jansen
Componist en Dafspeler Farid Sheek (gevlucht uit Iran) verzorgt met het Sabr Ensemble een optreden voor 'Students that matter' bij de Hogeschool van Amsterdam. 'Students that Matter' is een programma voor startende studenten met een vluchtelingachtergrond. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Farid het muziekstuk: 'Parvaz, Een Vlucht Vooruit'. Dit nieuwe werk wordt uitgevoerd door het Sabr Ensemble dat naast Farid bestaat uit de Russische cellist Maya Friedman, de Nederlandse harpist Doriene Marselje en de Iraanse operazanger Mohsen Masoumi.
Foto: Hans Tibben
Foto: Hans Tibben
De lijst met toekenningen is hier te bekijken.
Tania Kross. Foto: © Anne van Zantwijk
Tania Kross. Foto: © Anne van Zantwijk
Maarten van Hinte | Foto: © Nisran Azouaghe
Maarten van Hinte | Foto: © Nisran Azouaghe
Ensemble Asko|Schönberg | Beeld: © Asko|Schönberg
Ensemble Asko|Schönberg | Beeld: © Asko|Schönberg
Maartje Bonarius & Harm van der Laan (Tall Tales Company) | Foto: © Megin Zondervan
Maartje Bonarius & Harm van der Laan (Tall Tales Company) | Foto: © Megin Zondervan
Raoul Steffani | Foto: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Foto: © Dana van Leeuwen
Campagnebeeld FuturoPresente | Beeld: © Xaviera Altena
Campagnebeeld FuturoPresente | Beeld: © Xaviera Altena
meer