Workshop hergebruik van je artistieke materiaal en auteursrechten


10 december 2018

Op 10 december organiseert DEN in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een workshop rondom het hergebruik van je artistieke materiaal. Hoe houd je je materiaal levend na de voorstelling? Hoe ga je om met auteursrechten bij het hergebruik van je productie?


Deze workshop is interessant voor iedereen die werkzaam is in de kunstensector en in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden wel eens te maken krijgt met auteursrecht of beeldrecht.

Wat houdt de workshop in?
Tijdens de workshop krijg krijg je een eerste gedegen inzicht in auteursrechten en een alternatief model, namelijk creative commons. Daarnaast laten we een aantal inspirerende voorbeelden van hergebruik in de cultuursector zien. En je gaat zelf aan de slag: in de workshop hergebruik krijg je begeleiding om voor jouw organisatie in kaart te brengen waar kansen liggen voor hergebruik van je bronnenmateriaal en producties.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Deze workshop is bedoeld voor medewerkers in de (podium)kuntensector die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met auteursrechten, naburige rechten, beeldrechten. Denk aan zakelijk leiders, dramaturgen, muziekbibliothecarissen, HRM-adviseurs, archivarissen, informatiespecialisten en communicatiemedewerkers uit de (podium)kunsten.

Het programma
09:00-9:30 Inloop
09:30-10:00 Inspiratiesessie door Wietske van den Heuvel (DEN)
10:00-11:00 Cursus auteursrecht door Maarten Zeinstra (IP squared)
11:00-11:10 Pauze
11:10-12:00 Workshop borgen hergebruik door Sebastiaan ter Burg (Circular Content)
12:00-12:30 Afronding

Over de sprekers

Maarten Zeinstra is intellectueeleigendomjurist en informatieprofessional. Hij heeft uitgebreide ervaring in verandertrajecten in de culturele sector en ontwikkelt eigen producten. Hij begeleidt verandertrajecten en geeft lezingen waarbij toegang tot informatie, kennis en cultuur klaar staat. Maarten is daarnaast chapter lead van Creative Commons Nederland en eigenaar van IP squared.
Sebastiaan ter Burgh is eigenaar van Circular Content. Hij staat voor het zo breed mogelijk beschikbaar krijgen van creatieve en artistieke producties gedurende de creatie. Als fotograaf en filmmaker werkt Sebastiaan al sinds 2009 met Creative Commons licenties, onder andere voor Europeana, ArtTube, Nationaal Instituut Beeld en Geluid en andere culturele instellingen.
Wietske van den Heuvel is adviseur bij DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering en een expert op het gebied van auteursrechten in de culturele sector.

Inschrijven
Deelname aan de workshop kost slechts 30 euro. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Schrijf je in voor de workshop via deze link.

Over DEN

DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering inspireert professionals binnen erfgoed en kunsten om digitalisering in de volle breedte te benutten. DEN maakt kennis, ervaringen en mogelijkheden van digitalisering zichtbaar.
agenda 01 dec '20

No Man's Land 2020

Foto: Ben Nienhuis
Foto: Ben Nienhuis

Op 16 januari 2020 vindt tijdens Eurosonic Noorderslag het debat plaats 'Geld van de Staat: Hoe Investeert de Nederlandse Overheid in Cultuur?'

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een reeks dialoogsessies over fair pay voor podiumkunstenfestivals. Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Om culturele instellingen te informeren over de nieuwe meerjarige subsidieregeling organiseert het ministerie van OCW drie informatiebijeenkomsten.

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).

Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
meer