Uitreiking Cultuurfonds Johan Simons


1 december 2014

Hare Majesteit Koningin Máxima reikt maandagmiddag 1 december de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 uit aan theaterregisseur Johan Simons. De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats in Theater Amsterdam in Amsterdam.


Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014 toegekend aan Johan Simons vanwege zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Hij heeft een unieke theatervorm ontwikkeld die mede bepalend was en is voor het Nederlands theaterlandschap. Door steeds nieuwe acteurs en regisseurs te begeleiden, levert hij tevens een onmiskenbare bijdrage aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers.

Johan Simons (Heerjansdam, 1946) behoort tot de meest invloedrijke en bepalende Europese theaterregisseurs van de laatste decennia. Momenteel is hij artistiek leider van de Münchner Kammerspiele. Dit voorjaar is Simons geïnstalleerd als lid van de nieuwe Akademie voor Kunsten. In 1985 was Johan Simons medeoprichter van Theatergroep Hollandia. Met dit gezelschap vestigde hij zijn naam, onder meer als maker van geëngageerd en indringend locatietheater. Ook regisseerde Simons bij ZT Hollandia (2001-2005) en bij NT Gent (2005-2010). Vanaf 2000 kreeg Johan Simons grote internationale waardering voor zijn opera- en toneelregies en werd hij regelmatig uitgenodigd voor gastregies bij toonaangevende Duitstalige gezelschappen. Hij won onder meer de prestigieuze Europese Theaterprijs en ontving in Gent een eredoctoraat. Na een aantal jaren in Gent - waar hij als directeur van NT Gent furore maakte - woont Johan Simons tegenwoordig in de Betuwe met zijn vrouw, actrice Elsie de Brauw. Recent regisseerde Simons in Nederland bij Toneelgroep Amsterdam het stuk Dantons Dood van Georg Büchner. Op 16 november is in Stadsschouwburg Amsterdam de Nederlandse première van de voorstelling Die Neger van Münchner Kammerspiele. Johan Simons regisseerde het stuk voor de Wiener Festwochen. Die Neger is een scherpe aanklacht tegen racisme.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op een of meerdere werkterreinen van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds reikt deze oeuvreprijs jaarlijks uit aan een grootheid op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
agenda 01 dec '20

No Man's Land 2020

Foto: Ben Nienhuis
Foto: Ben Nienhuis

Op 16 januari 2020 vindt tijdens Eurosonic Noorderslag het debat plaats 'Geld van de Staat: Hoe Investeert de Nederlandse Overheid in Cultuur?'

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een reeks dialoogsessies over fair pay voor podiumkunstenfestivals. Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Om culturele instellingen te informeren over de nieuwe meerjarige subsidieregeling organiseert het ministerie van OCW drie informatiebijeenkomsten.

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).

Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
meer