Nieuwe compositie stemmingsbel Tweede Kamer


30 november 2017

De belangrijkste bel van Nederland is de stemmingsbel van de Tweede Kamer. Met deze bel worden de leden van de Tweede Kamer opgeroepen om in plenaire zitting te stemmen: de bel klinkt dan één minuut door het hele gebouw. De Tweede Kamer gaat renoveren, en daar hoort een nieuwe stemmingsbel bij. Componist des Vaderlands Mayke Nas componeerde voor Slagwerk Den Haag een nieuwe versie en deze compositie zal op 30 november 2017 in Nieuwspoort in première gaan en zo symbolisch aan de Tweede Kamer aangeboden worden.


De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma om op een positieve manier de aandacht te vestigen op Nederlandse klassieke en hedendaagse componisten. Hun werk wordt overal ter wereld opgevoerd; zowel de belangrijke podia als de festivals in binnen- en buitenland spelen hun werk graag.

Toch is het niet goed gesteld met hun inkomsten. Beroepsvereniging Nieuw Geneco geeft met de Componistenmonitor 2017 inzicht in waar het knelt. Componist Brechtje van Dijk zal namens Nieuw Geneco de Componistenmonitor 2017 aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor OCW, Ockje Tellegen (VVD), overhandigen. Hierop zal een debat volgen tussen haar, componist en bestuurslid van Buma/Stemra Anthony Fiumara en de Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lenny Geluk-Poortvliet (CDA).

De première, de overhandiging en het debat vinden plaats in Sociëteit Nieuwspoort op donderdag 30 november, vanaf 17.00 uur (inloop vanaf 16.30). Aanmelden kan via deze link: www.bumastemra.nl
Beeld: Componist des Vaderlands Mayke Nas. Foto: Maurice Haak & Jenny Audring
Beeld: Componist des Vaderlands Mayke Nas. Foto: Maurice Haak & Jenny Audring
agenda 01 dec '20

No Man's Land 2020

Foto: Ben Nienhuis
Foto: Ben Nienhuis

Op 16 januari 2020 vindt tijdens Eurosonic Noorderslag het debat plaats 'Geld van de Staat: Hoe Investeert de Nederlandse Overheid in Cultuur?'

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een reeks dialoogsessies over fair pay voor podiumkunstenfestivals. Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Om culturele instellingen te informeren over de nieuwe meerjarige subsidieregeling organiseert het ministerie van OCW drie informatiebijeenkomsten.

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).

Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
meer