do. 30 november 2017

Nieuwe compositie stemmingsbel Tweede Kamer

De belangrijkste bel van Nederland is de stemmingsbel van de Tweede Kamer. Met deze bel worden de leden van de Tweede Kamer opgeroepen om in plenaire zitting te stemmen: de bel klinkt dan één minuut door het hele gebouw. De Tweede Kamer gaat renoveren, en daar hoort een nieuwe stemmingsbel bij. Componist des Vaderlands Mayke Nas componeerde voor Slagwerk Den Haag een nieuwe versie en deze compositie zal op 30 november 2017 in Nieuwspoort in première gaan en zo symbolisch aan de Tweede Kamer aangeboden worden.


De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma om op een positieve manier de aandacht te vestigen op Nederlandse klassieke en hedendaagse componisten. Hun werk wordt overal ter wereld opgevoerd; zowel de belangrijke podia als de festivals in binnen- en buitenland spelen hun werk graag.

Toch is het niet goed gesteld met hun inkomsten. Beroepsvereniging Nieuw Geneco geeft met de Componistenmonitor 2017 inzicht in waar het knelt. Componist Brechtje van Dijk zal namens Nieuw Geneco de Componistenmonitor 2017 aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor OCW, Ockje Tellegen (VVD), overhandigen. Hierop zal een debat volgen tussen haar, componist en bestuurslid van Buma/Stemra Anthony Fiumara en de Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lenny Geluk-Poortvliet (CDA).

De première, de overhandiging en het debat vinden plaats in Sociëteit Nieuwspoort op donderdag 30 november, vanaf 17.00 uur (inloop vanaf 16.30). Aanmelden kan via deze link: www.bumastemra.nl
Beeld: Componist des Vaderlands Mayke Nas. Foto: Maurice Haak & Jenny Audring
Beeld: Componist des Vaderlands Mayke Nas. Foto: Maurice Haak & Jenny Audring

Kunsten ’92 en LKCA organiseren een landelijke cultuurconferentie op 14 februari 2019 (Apeldoorn) in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Hoe kan de provincie zijn rol in het cultuurbeleid versterken? En de maatschappelijke en economische impact van kunst en cultuur beter benutten? Ga in gesprek met gedeputeerden, culturele instellingen, cultuurfondsen, kunstenaars, ambtenaren, adviseurs en particuliere partijen.

Cinekid Experience
Cinekid Experience
Ingrid Zeegers & Derk Loorbach
Ingrid Zeegers & Derk Loorbach
Hans Schnitzler & Danny Mekić
Hans Schnitzler & Danny Mekić
matchmakers Shirley, Joachim, Raymond, Max en Sherwin
matchmakers Shirley, Joachim, Raymond, Max en Sherwin
meer