Kindercultuur Congres 2019


18 oktober 2019

Nederlandse kindercultuur is wereldwijd gerenommeerd. We bespreken uitdagingen en mogelijkheden van intercultureel werken met bekende (inter)nationale gasten.


Nederlandse kindercultuur is van wereldniveau en Nederlandse makers weten een internationaal jong publiek te bereiken. De wijze waarop verschilt per maker en discipline. Hetzelfde geldt voor de mate waarin er over inclusiviteit gesproken kan worden. Met dit congres onderzoeken we de raakvlakken en verschillen tussen inclusief en internationaal, samen te vatten als intercultureel, werken.

We bespreken inspiratie en ervaringen met intercultureel werken met een breed netwerk van professionals uit verschillende disciplines in binnen- en buitenland. Het congres is een initiatief van Cinekid, Dutch Performing Arts, Nederlands Filmfonds, Museumvereniging, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, Nederlands Letterenfonds en DutchCulture.

Programma

13.00 - 13.45 Tour MediaLab Cinekid (aanmelden voor 7 oktober)
14.00 - 15.30 Plenaire sessie (voertaal: Engels)
Keynote speech over Childhood and universality.
Segun Adefila, directeur, choreograaf en mede-oprichter van de Crown Troupe of Africa, Nigeria.
Interview over persoonlijke ervaringen met intercultureel werken als Nederlander in het buitenland.
Elsje Kibler-Vermaas, Vice President of Learning van het Los Angeles Philharmonic, Verenigde Staten.
Panelgesprek over de waarde van internationaal en intercultureel werken.
Tessa Leuwsha, Beleidsmedewerker Cultuur, Erfgoed, Sport en Twinning voor de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo, Suriname.
Mylo Freeman, Kinderboekenschrijfster o.a. van Potje! (bekroond met de Kiekeboekprijs) en de Princess Arabella serie.
Segun Adefila en Elsje Kibler-Vermaas sluiten aan bij het panelgesprek.

15.30 - 17.30 Deelsessies (voertaal: Nederlands)
Nederlands Letterenfonds: Over vernieuwende internationale projecten in de kinderboekenwereld.
Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten: Waar kun je het verschil maken in het intercultureel en internationaal werken?. Met Bernadette Stokvis van jeugdtheatergezelschap Maas Theater en Dans.
Nederlands Film Fonds i.s.m. Creative Europe Desk NL: Case study over de totstandkoming van de VPRO jeugdserie Zara en de magische kicksen - geheel geproduceerd en gedraaid op 6 verschillende asielzoekerscentra (azc). Met de makers Mirjam Marks en Robert Alberdingk Thijm.
Museumvereniging: Hoe een zo breed mogelijk publiek te bereiken?.
Cinekid: Hoe werkt inclusiviteit in producties? Case study over de tv-serie Remy & Juliyat gemaakt door Tessa Schram, geproduceerd door NL Film en AVROTROS.

17.30 - 18.30 Netwerkgelegenheid

Praktische informatie
Datum: Vrijdag 18 oktober 2019
Tijd: 13:00 - 13:45 - Rondleiding Cinekid MediaLab / 14:00 - 17:30 - Congres gevolgd door een netwerkmogelijkheid.
Locatie: Cinekid, Westergasterrein, Amsterdam
Toegang: € 5,- (incl. drankjes), reserveren via deze link.
Voertaal: De plenaire sessie is in het Engels, de deelsessies zijn in het Nederland.

Bestel tickets
Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
agenda 01 dec '20

No Man's Land 2020

Foto: Ben Nienhuis
Foto: Ben Nienhuis

Op 16 januari 2020 vindt tijdens Eurosonic Noorderslag het debat plaats 'Geld van de Staat: Hoe Investeert de Nederlandse Overheid in Cultuur?'

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een reeks dialoogsessies over fair pay voor podiumkunstenfestivals. Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Om culturele instellingen te informeren over de nieuwe meerjarige subsidieregeling organiseert het ministerie van OCW drie informatiebijeenkomsten.

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).

Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
meer